Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring åtalad för grov mordbrand

Rättegången om mordbranden som förstörde idrottshallen i Vivalla i Örebro startar på tisdagen. En 16-åring är åtalad för grov mordbrand genom att en oktoberkväll förra året ha dragit fram en gymnastikmatta i idrottshallen, haft sönder den och tänt eld på innehållet.

Annons

Branden spred sig och hallen totalförstördes.

I stämningsansökan framhålls att elden lätt kunnat sprida sig ytterligare.

Vid rättegången hålls förhör med en brandingenjör som vittnar om spridningsrisken och översiktsfoton ska visa närheten till omkringliggande byggnader. Brandkåren har gjort en proveldning av en matta av den typ som antändes, förloppet vid proveldningen visas på film i rättssalen i Örebro tingsrätt.

Nekar till innblandning

Advokat Christer Jonsson är offentlig försvarare åt 16-åringen.

– Han nekar till att ha något med den grova mordbranden att göra, säger advokaten.

Rättegången gäller också två mordbränder samma kväll, 31 oktober, vid förskolor i Vivalla.

I ett fall antändes löv, kvistar och skräp i anslutning till fasaden och orsakade en brand som enligt åtalet innebar spridningsrisk. 16-åringen som åtalats för den grova mordbranden är åtalad också för branden vid förskolan, då tillsammans med två 17-åringar. Han åtalas även för att tillsammans med en av 17-åringarna ha anlagt en mordbrand vid ytterligare en förskola i Vivalla, också samma kväll. I det fallet brann en markis.

Rättegången är beräknad pågå tisdag och onsdag. Det kommer att bli yrkanden om stängda dörrar med tanke på de åtalades låga ålder.

– Jag kommer att göra en sådan begäran, säger Christer Jonsson.

Mer läsning

Annons