Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring dömd för väpnat rån

En 16-åring döms för rån mot en bensinstation i Örebro. Vid rånet ska han ha riktat en kniv mot halsen på den som jobbade i kassan.

Annons

Enligt domen tog sig 16-åringen innanför kassan, och riktade kniven, samtidigt som en annan person skrek ”det här är ett rån, öppna kassan och ge oss pengar”.

Domen innebär ungdomsvård och ungdomstjänst.Han ska också betala skadestånd på 22 000 kronor, delvis solidariskt med andra.Bytet blev 200 kronor.

Akut fara

Kammaråklagare Åsa Hiding skrev i stämningsansökan att mannen som utsattes upplevde det som hände som en akut fara.

Den åtalade erkände vid rättegången i Örebro tingsrätt. Förutom rån döms han för ringa narkotikabrott genom att ha använt cannabis.

Ungdomsvård

Domstolen konstaterar att straffvärdet för brottsligheten han gjort sig skyldig till motsvarar fängelsestraff på ett och ett halvt år. Men rätten anser att det är lämpligare med en annan påföljd och dömer till ungdomsvård, med särskilt ungdomskontrakt som grund.

Domstolen framhåller att med tanke på det höga straffvärdet är inte ungdomsvård tillräcklig och dömer därför också till 30 timmar ungdomstjänst.

Bilder del av bevisning

Under rättegången var bilder från en övervakningsfilm vid bensinstationen en del av bevisningen. Förhör hölls också med den mackanställde och den åtalade.

Den som arbetade i kassan begärde skadestånd och det har 16-åringen inte motsatt sig.

Rätten har beslutat att han ska betala närmare 15 000 kronor till den som utsattes för rånet, delvis solidariskt med andra inblandade, samt 7 000 kronor till det företag som äger bensinstationen.

16-åringen ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons