Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring dömsför dråpförsök

16-åringen som knivhögg en man i Varberga har dömts för dråpförsök. Tingsrätten avfärdar helt hans resonemang om självförsvar.

Annons

Det var på kvällen den 20 mars som en 20-årig man hade gjort upp om att träffa 16-åringen i Varberga centrum. Anledningen var att 16-åringen tidigare på kvällen misshandlat 20-åringens bror.

Både 16-åringen och 20-åringen kom till platsen i sällskap med flera kompisar.

Det blev bråkigt och stökigt på en gång, och 20-åringen slog till 16-åringen i ansiktet.

Efter en stund gick en 19-årig man in och försökte avstyra bråket. Resultatet blev att han knivhöggs fyra gånger av 16-åringen.

Under rättegången hävdade 16-åringen att han agerat i självförsvar. Han kände sig hotad och 19-åringen hade slagit i ansiktet.

Men det finns inget som talar för detta, menar tingsrätten. Tvärtom så var det 16-åringen som gick till angrepp.

I stället kunde han utan problem ha lämnat platsen. Dessutom hade hans kompisar kunnat hjälpa honom om situationen blivit värre.

Men oavsett vad som än hände – 16-åringen svävade själv aldrig i livsfara. Det är endast då som det är tillåtet att använda dödligt våld mot någon annan.

19-åringen knivhöggs fyra gånger, tre gånger i ryggen och en gång i bröstet. Tre av huggen var direkt livshotande. Offret blödde kraftigt, bland annat efter att en pulsådergren i bröstet skurits av.

19-åringen förstod först inte vad som hade hänt. Han fördes till USÖ där han opererades under natten. Nu hade han tur i oturen och är i dag helt återställd.

Åklagaren ville att 16-åringen skulle dömas för mordförsök. Tingsrätten mildrar dock brottsrubriceringen till försök till dråp. Domstolen håller med om att 16-åringen var helt likgiltig inför om 19-åringen skulle dö eller inte. Men rätten anser att det inte var frågan om en planerad gärning och allt skedde väldigt snabbt.

16-åringen döms till sluten ungdomsvård i 14 månader. Utöver det ska han betala 120 000 kronor i ersättning till 19-åringen.

Mer läsning

Annons