Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring körde full i 150 km/h - frias

16-åringen åtalades för att på fyllan ha kört en bil i 150 kilometer i timmen - och styrt bilen från passagerarplatsen.Tingsrätten friar honom. Han handlade i nöd.

Annons

Att han var kraftigt berusad i bilen den där dagen i mars är bevisat. I blodet hade han 1,2 promille alkohol. Och han medger att han satt i passagerarsätet och styrde. Men han har en förklaring, som tingsrätten menar inte kunnat motbevisas.

Under tingsrättsförhandlingen berättade 16-åringen att det var hans bror som körde bilen. Plötsligt lämnade brodern förarsätet och klättrade över till baksätet. 16-åringen tog då ratten och sänkte hastigheten. Det var i det läget som deras bil prejades av en polisbil och stoppades.

En polis förhördes under tingsrättsförhandlingarna. När polispatrullen körde bakom brödernas bil såg de att en person rörde sig inne i bilen. Polisen tyckte att det såg ut som en person flyttade sig från förarsätet till passagerarsätet. Men möjligheten finns att det var som 16-åringen säger: Att det inte var han, utan brodern som flyttade sig.

Tingsrätten menar att 16-ringen handlade i nöd när han tog kontrollen över bilen. Därför frias han från samtliga åtalspunkter: grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Men han fälls för grov olovlig körning vid ett helt annat tillfälle: Han körde moped i hög hastighet på en cykelbana i somras.

16-åringen är tidigare dömd för flera brott. Han kommer nu att placeras på ett ungdomshem, ett så kallat HVB-boende.

Mer läsning

Annons