Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring döms – rånade och misshandlade äldre man

Pensionären fick livshotande skador när två rånare bröt sig in i hans hem och misshandlade honom. Nu har en 18-årig man dömts till tre års fängelse för grovt rån.

Annons

Det var i början av november förra året som händelsen inträffade.

Vid rånet deltog ytterligare en person. Bland annat hittade polisen skoavtryck från två högerskor men har inte kunnat identifiera den andra personen. 18-åringens förklaring att han hade två högerskor på sig köper inte tingsrätten.

Pensionären vaknade mitt i natten av två nattliga inkräktare. När han fick syn på dem bad han dem att dra därifrån. Då svarade de med att misshandla mannen medvetslös med livshotande skador som följd.

Efter rånet fick mannen tillbringa flera dagar på intensivvårdsavdelningen.

Bytet blev en plånbok, dator och några smycken.

Örebro tingsrätt har nu dömt den 18-årige mannen för grovt rån. Rätten skriver att det är utrett att 18-åringen tillsammans med en annan person gjort sig skyldig till brottet.

Gärningen motsvarar fängelse i sex år enligt tingsrätten, men på grund av mannens låga ålder får han straffrabatt och döms till tre ås fängelse.

Han ska även betala skadestånd på 93 145 kronor. 18-åringen har erkänt rån, men menar att det inte ska bedömas som ett grovt rån.

Mer läsning

Annons