Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

185 på Atlas Copco  erbjuds jobb i Örebro 

(UPPDATERAD 14:08) Atlas Copco lägger ned sin tillverkning i Märsta och i Grängesberg. Verksamheterna flyttas till Örebro.

Annons

– Det är en svår period för all gruvnäring och så har det varit sedan 2012, säger Johan Halling som är affärsområdeschef för gruv- och bergbrytningsteknik på Atlas Copco Rock Drills AB. Utvecklingen i Kina stannade upp och efterfrågan på metall sjönk. Det gör att våra fabriker är undersysselsatta. Vi har därför beslutat att flytta våra verksamheter i Märsta och Grängesberg till Örebro.

Det är framförallt för att bli av med lokalhyra som verksamheterna flyttas. Personalen kommer nu att erbjudas arbete i Örebro, där huvudfabriken finns. Det handlar om sammanlagt 185 anställda, ungefär 90 arbetar i Grängesberg och 90 i Märsta.

– Det är nu upp till de anställda om de vill flytta med och vi ser gärna att de gör det, säger Johan Halling.

Vad händer nu?

– Vi har gått ut med nyheten i dag och sedan kommer de anställda få fyra veckor på sig att bestämma sig. Vi kommer att ta dom med till Örebro och visa hur det ser ut och se om de kan tänka sig att flytta hit. Om de inte vill det blir de uppsagda på grund av arbetsbrist.

När har verksamheten flyttat över till Örebro?

– Det här är inte en flytt som görs över en natt utan den kommer att pågå under en sexmånadersperiod. Under oktober-november räknar vi med att enheterna är tömda.

Innebär det här att lokalerna behöver byggas ut i Örebro?

– Nej, det finns fria verkstadsytor i Örebro så det ska inte behövas, säger Johan Halling och påpekar att om anställda inte vill följa med då måste de nyanställa här i Örebro.

– Det här är ett sätt för oss att säkerställa Örebro som center för vår gruvverksamhet, säger han.

Från fackklubben i Örebro har man inte så många synpunkter på flytten utan avvaktar och ser vad som händer. Men påpekar att det är en stor förlust för de andra orterna.

– Man känner otroligt mycket med de som jobbar i Grängesberg och Märsta, det är ett jättetungt besked för dem, säger Mårten Karlsson, ordförande IF Metalls verkstadsklubb.

Mer läsning

Annons