Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åring frias från människorov

Åklagare ville att en 19-årig man, som dömts för en tortyrliknande misshandel, även skulle fällas för människorov. Men i hovrätten frias mannen från anklagelserna.

Annons

I höstas utsattes en ung man för en rå och utdragen misshandel i en lägenhet i Örebro. Han bands till händer och fötter och blev slagen och sparkad. Offret blev sen piskad flera gånger med datorkablar, fick en skruvmejsel i låret och bränd med ett strykjärn över magen. Sju unga män åtalades, men bara två, båda 19 år gamla, dömdes för den grova misshandeln.

En av 19-åringarna, som enligt tingsrätten var den drivande i misshandeln, dömdes till två år och fyra månaders fängelse och den andra 19-åringen fick 14 månader. De övriga fem männen dömdes för andra brott, men friades för medhjälp till misshandeln.

Men domen överklagades till hovrätten. Åklagare ville att de båda 19-åringarna skulle dömas för människorov och för en "synnerligen grov misshandel" i stället för "grov misshandel". Åklagare ville dessutom att fyra av de övriga männen skulle dömas för människorov. Men hovrätten ändrar inget, utan väljer att fastställa tingsrättens dom.

Bakgrunden till misshandeln handlade om kärleksgnabb, enligt tingsrätten. Offret hade blivit tillsammans med 19-åringens tidigare flickvän, vilket han inte uppskattade.

Mer läsning

Annons