Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åring sålde 40 flaskor vodka

Två örebroare, en 19-åring och en 20-åring, döms för att ha ordnat alkohol till ungdomar.
Tingsrätten dömer 19-åringen för att ha haft åtminstone 54 flaskor vodka och sålt de flesta, utom 14 som beslagtogs av polisen.

Annons
19-åringen sålde vissa av spritflaskorna till personer som bara var 15 och 16 år gamla.

Örebro tingsrätt konstaterar att han sålt omkring 40 flaskor och att försäljningen skett inom en månad.

19-åringen erkänner olovlig försäljning men anser inte att det är ett grovt brott, som åklagaren hade åtalat honom för. Han har också erkänt olovligt innehav.

Till minderåriga

Den åtalade har själv sagt att han brukade sälja en flaska åt gången, i något fall två.

Domstolen framhåller att försäljningen vid ett tillfälle skett till en 15-åring och en 16-åring, men att köparna i de flesta fall varit äldre än så.

Mannen döms för olovlig försäljning, dock inte grovt brott, och olovligt innehav av alkoholdrycker. Straffet blir villkorlig dom och 130 dagsböter.

Hänsyn till ålder

Domstolen skriver i domen att ett brott av det här slaget kan ge fängelse men att det med hänsyn till den åtalades låga ålder, när brottet inträffade, krävs särskilda skäl. Några sådana skäl anses inte finnas. Därför blir påföljden villkorlig dom och böter.

Den andre som åtalats, en 20-åring, döms för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Han hade åtalats för att ha skaffat två flaskor vodka till två 17-åriga flickor och har erkänt. Straffet för honom blir 30 dagsböter.

Båda de åtalade ska också betala 500 kronor vardera till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons