Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,7 miljoner till forskning

Tidsuppfattning och ridterapi i rehabiliterande syfte – två saker som nu kommer att underlättas med ny teknik för personer med dövblindhet. Forskare i Örebro och Karlskoga har nu fått 2,7 miljoner kronor från Post- och telestyrelsen för att genom vibrationsteknik i applikationer till mobiltelefoner, utveckla tekniska lösningar för kommunikation.

Annons

Det är professor Dag Stranneby och forskarkollegan Parivash Ranjbar som leder utvecklingsprojekten och har under flera år drivit utvecklingsprojekt kring lösningar som ska underlätta vardagen för personer med hörselnedsättning och dövblindhet. Ett av dessa inriktar sig på ridning, den största handikappsporten i Sverige. Med vibrationssignaler i mobiltelefonen ska utövaren kunna rida självständigt i ett ridhus med hjälp av information om position och avstånd, placering och riktning.

- Om man till exempel kan ta emot SMS och annan textinformation och få navigeringshjälp via inbyggd GPS, öppnas dörren för ett mer självständigt liv, säger Dag Stranneby.

Tidsuppfattning genom vibrationerDet andra projektet handlar om tidsuppfattning och riktar sig främst till den grupp dövblinda som även har kognitiva funktionsnedsättningar. Men tekniken kan även användas till seende och hörande grupper, som personer med demens eller barn som ännu inte kan hantera tidsuppfattning.

- Att få en uppfattning om abstrakta fenomen som tid är ett problem för många med dövblindhet, särskilt om de har också har kognitiva funktionsnedsättningar. De behöver få den informationen taktilt, genom en vibrator, förklarar Parivash Ranjbar.

Mer läsning

Annons