Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 års byggnadspris går till ...

”En fullbordan av stadsbilden i en av Örebros förnyade citymiljöer, samt en komplettering av ett levande affärscentrum”. Så lyder motiveringen till Örebro kommuns byggnadspris 2010.

Annons

Det är byggherren Carlsson och Åqvist som tilldelas priset för nybyggnaden av Victoriahuset Repslagaren på Kungsgatan. I byggnaden finns i dag bland annat Systembolaget och ett apotek.

Juryn, som bland annat består av byggnadsnämndens ordförande Jonas Eriksson (MP) och stadsarkitekten Lars Edeskär, skriver att ”byggherren har lyckats med kombinationen att uppföra en stor byggnadsvolym med hög exploateringsgrad utan att huset framstår dominant och storskaligt.

– Vi känner oss mycket hedrade. Det är det finaste priset vi har varit med och tagit emot, säger Björn Åqvist, en av tre syskonen som äger och driver det prisade byggföretaget .

– Det är väldigt roligt att få göra Örebro till en ännu bättre stad att leva i.

Varför fick ni priset tror du?– Byggnaden ligger centralt och uppmärksammas av många, vi bygger där det har varit tomt länge, vi har fått mycket beröm för att det är vackert. De som har jobbat med huset, arkitekten White inkluderad, har gjort ett fantastiskt bra jobb.

Berätta något om tanken med byggnaden.– Vi ville ha stora lokaler för affärer med mycket ljus och en arkitektur som håller över tiden. Fasaden är 50 meter lång och den skiftar i färg för att det ska hända något längs vägen. Längenheterna har stora fönsterytor, säger Björn Åqvist.

Priset, som består av en plakett och äran, delades ut i dag klockan 13 av byggnadsnämndens ordförande i anslutning till byggnaden.

Priset

Byggnadspriset avser bland annat att:– Belöna goda resultat inom arkitektur och byggande.

– Lyfta fram det offentliga byggandet som förebildligt.

– Hålla fram goda exempel.

– Stimulera skapandet av en estetiskt, socialt och ekologiskt hållbar stad.

Mer läsning

Annons