Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

220 personer mötte bygdegårdens framtid

Kan Glanshammars bygdegård räddas av en ny lokal bygdegårdsförening? Den frågan ska nu utredas efter torsdagskvällens möte om bygdegårdens framtid – som naturligtvis var förlagt till bygdegården.

Annons

– Det kom jättemycket folk, 220 personer. Det var mer än jag väntat, berättar Andreas Svensson, ordförande i Samverkarna i Glanshammarsbygden.

Engagemanget för att ha kvar en levande bygdegård är stort. Ett 40-tal föreningar har idag sina möten och verksamhet i huset.

Men bygdegårdens framtid har varit osäker alltsedan Glanshammars lokala nämnd upphörde vid årsskiftet. Örebro kommuns fastighetsbiolag Futurum äger huset och den lokala nämnden har hyrt det.

– Bygden behöver en bygdegård som fortsätter att vara öppen för alla, säger Andreas Svensson.

För flera decennier sedan överlät föreningarna i Glanshammar bygdegården till Örebro kommun för en krona.

– På kvällens möte kom kravet att kommunen ska skänka oss huset tillbaka. Men det fick vi inget svar på från kommunens representanter.

– Nu kom vi fram till att vi ska undersöka om en helt ny lokal bygdegårdsförening kan bildas, som skulle kunna överta huset.

– Men det är en lång och osäker väg dit. En bygdegårdsförening har inte råd att betala flera hundratusen till kommunen för att få överta huset, säger Andreas Svensson.

Mer läsning

Annons