Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

226 nya miljoner - räcker satsningen?

Regeringen satsar på export och innovation. Statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) presenterar ett näringslivspaket på 226 miljoner kronor redan för i år.

Annons
Stefan Löfven och Mikael Damberg.

Näringslivspaketet är en del av regeringens vårbudget, som läggs fram i sin helhet på onsdag.

Sedan 2006 har Sverige rasat från tredje plats till tionde i World Economic Forums rankning över länder med störst internationell konkurrenskraft, vilket Stefan Löfven påpekade när han tillsammans med Mikael Damberg presenterade satsningen.

- Vi har inte råd att tappa mer konkurrenskraft, säger Stefan Löfven.

Regeringen satsar i år 75 miljoner kronor på export, som ska få 105 miljoner kronor per år framöver.

- Sverige har tappat kraft när det gäller exporten. Exporten har inte drivit svensk tillväxtpolitik de senaste åren — det måste vi vända, säger Mikael Damberg.

Bland annat ska den svenska närvaron i Indonesien, Kina och Indien öka.

- Vi gör riktade insatser för att kunna jobba mot tillväxtmarknader som växer mycket, säger Mikael Damberg.

För resten av mandatperioden innebär satsningen 315 miljoner kronor per år, av vilka 125 miljoner går till exportsatsning, 100 miljoner till stärkt innovationsklimat och 90 miljoner kronor till finansiering av nya och växande företag. Frågan är om det är särskilt mycket pengar.

- Vi håller på och ser över hela den statliga riskkapitalmarknaden och där handlar det om många miljarder kronor som används alldeles för ineffektivt. Det är ett jobb som vi också gör inom ramen för innovationsrådet, men det här är ett viktigt tillskott, säger Stefan Löfven till TT.

- Det är klart att det här ger mer jobb, säger han.

Beloppet kan jämföras med att regeringen drar in 17-18 miljarder kronor på höjda arbetsgivaravgifter för företagen.

- Arbetsgivaravgiften och de här beloppen kan inte jämföras i samma stund. Det här är en viktig del av satsning. Vi har just presenterat en stor satsning på att bygga nya bostäder, en satsning på järnvägsunderhållet, säger Löfven.

Statsministern besöker i dag Örebro och NA kommer att rapportera från besöket.

Mer läsning

Annons