Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åring dömd för våldtäkt av barndomsvän

Kvinnan vaknade av att 23-åringen förgrep sig på henne.
Örebro tingsrätt dömer honom nu för våldtäkt till skyddstillsyn motsvarande åtta månaders fängelse.

Annons

Det var i april som våldtäkten skedde. Mannen och kvinnan var på en fest tillsammans. Kvinnan litade på sin barndomsvän. Han fick sova på madrassen bredvid henne när han inte ville gå hem till sin mamma därför att han var för full.

Mitt i natten vaknade kvinnan av att mannen förde upp sina fingrar i henne och rörde fingrarna fram och tillbaka. Hon tryckte bort honom och lämnade rummet i panik. Sedan dess har kvinnan mått dåligt och känt sig rädd för mannen.

Ändrad lagHan har erkänt vad han gjort men menar att det inte handlar om våldtäkt utan sexuellt tvång.

Där har han inte lagen med sig. Sedan 2005 är våldtäktslagstiftningen ändrad och den talar om sexuella handlingar istället för sexuellt umgänge. Det betyder bland annat att till begreppet våldtäkt numera räknas att föra in fingrar eller föremål i en kvinnas underliv. Det är en kränkning jämförbart med ett påtvingat samlag.

Har visat ångerÖrebro tingsrätt dömer mannen för våldtäkt till skyddstillsyn motsvarande åtta månaders fängelse. Straffet blir förhållandesvis lindrigt i och med att mannen visat ånger och bett kvinnan om ursäkt. Han har också medverkat till att få fram sanningen om vad som hände genom att säga som det är.

Under skyddstillsynen ska mannen gå igenom ett program för män som begått sexbrott. Han ska också få hjälp med sitt alkoholmissbruk.

Kvinnan ska få 55 000 kronor i skadestånd av mannen.

Mer läsning

Annons