Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringen kan varavärsta sexbrottslingen

Enligt kriminolog Jerzy Sarnecki kan 23-åringen vara en av vår tids värsta sexualbrottslingar.

Annons

Det finns en rad kända seriesexförbrytare i Sverige. Den hittills värsta, om man ser till antalet brott han dömts för, är Hagamannen i Umeå. Han dömdes totalt för sex brott år 2006.

Kriminolog Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet menar dock att den 23-åring som nu misstänks för 13 alternativt 14 överfall i Örebro kan vara den värsta serievåldtäktsmannen i Sverige.

- Han är förmodligen den värsta, men den här typen av rekordskrivande är problematisk . Man tittar bara på antalet brott den har dömts för. Den här typen av förbrytare har ofta ett stort mörkertal av brott i sin bakgrund. Brott som man inte kan belägga av olika anledningar. Det finns många faktorer, alla övergrepp anmäls inte och ibland går det inte att binda den misstänkta till brottet. Det beror också på hur villig gärningsmannen är att erkänna, men ibland är personen inte ens medveten om att den har begått brotten, säger Jerzy Sarnecki till na.se.

I synnerlighet handlar det om mindre grova fall mot unga personer som ofta förblir ouppklarade.

- Rent statistiskt är det inte otroligt att han har begått fler brott än de som uppdagas nu. Det är som sagt ett generellt mönster för alla brottslingar av den här typen.

Mer läsning

Annons