Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringen kännerinte närhet till någon

Örebros misstänkte våldtäktsman känner ingen känslomässig närhet till någon – och han har aldrig levt i en kärleksrelation. För att fly verkligheten började han missbruka alkohol, droger och datorspel.

Annons

Den 23-årige mannen som sitter häktad misstänkt för flera våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro berättar i Kriminalvårdens personutredning att han redan tidigt i sitt liv var bråkig och hade ett hetsigt temperament. När 23-åringen var 12 år drack han sig berusad i stort sett varje helg, och några år senare började han röka cannabis. Under gymnasiet rökte han dagligen hasch och han har även använt morfin, svampar och tabletter. Drogerna har han tagit eftersom han mått psykiskt dåligt.

23-åringen berättar att han inte känner någon känslomässig närhet till någon, och att han aldrig haft en nära vän. Han samlar oförrätter inom sig, och att hans fantasier blir till verklighet när han dricker. I nyktert tillstånd påstår sig 23-åringen inte kunna provoceras, och han har inte gjort något våldsbrott utan att alkohol varit inblandat. Men han anser inte att brotten är alkoholrelaterade eftersom det är någonting i honom som drivit honom till våldet.

Förutom problem med droger och alkohol upplever 23-åringen att han missbrukar datorspel. Han har i långa perioder stängt in sig och spelat dygnet runt. För att slippa undan sociala kontakter har han ljugit för att kunna sitta framför datorn.

På arbetsfronten har det gått knackigt för den misstänkte våldtäktsmannen, och hans jobb har varit tillfälliga. För tre år sedan sparkades 23-åringen från ett jobb eftersom han inte kunde sköta arbetstiderna. Men själv hävdar han på att han tvingades sluta eftersom han varit påverkad av morfin på jobbet.

23-åringen är sedan tidigare ostraffad, men han uppger själv att han har en kriminell historia med både våldsbrott och ekonomiska brott bakom sig.

Om han döms för överfallen kommer han att erbjudas att delta i behandlingsprogrammet Relation och samlevnad (Ros). Det riktar sig till vuxna sexualbrottslingar och omfattar 60 timmar i anstalt med gruppsessioner och individuella samtal.

Mer läsning

Annons