Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringens psykiskahälsa ska undersökas

23-åringen som häktats misstänkt för flera kvinnoöverfall i Örebro ska på paragraf-7-utredning, en undersökning av den psykiska hälsan. Han har erkänt ett par av brotten och gjort vissa medgivanden om ytterligare brott. Resultatet av paragraf-7-utredningen redovisas i ett läkarintyg till Örebro tingsrätt.

Annons

Avsikten är att ge domstolen vägledning inför ett eventuellt beslut om en rättspsykiatrisk undersökning, RPU, som är en mycket mer omfattande undersökning.

I en sådan ska ett utlåtande från rättspsykiatrin till domstolen visa om brottet skett under allvarlig psykisk störning, om personen led av störningen också vid undersökningstillfället och om rättspsykiatrisk vård behövs.

Viktig informationDet är Örebro tingsrätt som tagit beslutet om den inledande utredningen som ska vara klar senast 10 november.

– Den ger mycket viktig information inför eventuellt beslut om RPU, säger lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt.

Polisutredningen om de brott 23-åringen misstänks för väntas bli mycket långvarig.

Åtskilliga förhör återstårVice chefsåklagare Pia Åsberg, som leder förundersökningen, säger att det är omöjligt väcka åtal 12 november, det åtalsdatum som gäller hittills. Åklagaren får då begära förlängd tid för utredningen, något som är vanligt i stora utredningar.

– Åtskilliga förhör, analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium och annat återstår. Dessutom ska mannen förhöras om flera andra ouppklarade kvinnoöverfall i Örebro, säger Pia Åsberg.

Olika möjligheterOm tingsrätten anser att också en rättspsykiatrisk undersökning ska göras finns olika möjligheter.

Oftast tas ett sådant beslut vid rättegången, då all polisutredning finns klar, inklusive bevismaterial. Men det finns möjlighet besluta tidigare än så.

– Tas beslut i förväg, innan rättegången, krävs att en misstänkt erkänt alla de gärningar fallet gäller säger lagman Per Grevesmühl.

I Sverige genomförs drygt 600 RPU-undersökningar årligen främst på personer misstänkta för mord eller dråp, sexualbrott, mordbrand och olaga hot.

Mer läsning

Annons