Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åringen erkänner mordet

Den 24-årige utbytesstudent som misstänks ha mördat en jämnårig kvinna, också hon utbytesstudent vid Örebro Universitet, erkänner. Vid fredagens häktningsförhandling motsatte han sig inte åklagarens häktningsbegäran. Mannen kommer från Kina och hela förhandlingen tolkades.

Annons

Kvinnan var också utbytesstudent från Kina.

Örebro tingsrätt har beslutat att 24-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, tidigare kallad liten sinnes-undersökning, och att åtal ska vara väckt 28 april.

Den misstänkte tittade under den offentliga delen av förhandlingen rakt fram i rättssalen, han visade inga reaktioner.

– Polisiärt är utredningen ganska enkel i och med att en misstänkt gripits och många vittnen finns, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

John Hamben, vice ordförande i Kinesiska Riksförbundet, säger till NA att ambassadpersonal ger hjälp till anhöriga som kommer till Sverige efter det som hänt.

– I förbundet är vi mycket chockade och ledsna. I Örebro finns många med kinesisk anknytning både studenter och andra. Vi i förbundet har fått information om att motivet till mordet är att mannen var intresserad av kvinnan men att hon tackat nej. Det har vi valt att gå ut med för att undvika spekulationer, säger John Hamben.

Stängda dörrarStor del av förhandlingen hölls inom stängda dörrar, endast en kort inledning var offentlig. Då redogjorde åklagaren i korthet, och utan detaljer, för det som hänt och försvarsadvokat Åke Söderström redovisade den misstänktes inställning.

Sedan togs beslut om stängda dörrar.

Det var strax före 15 i torsdags larmet kom om en knivhuggen kvinna på en av gårdarna i bostadsområdet Brickebacken. Några personer i närheten rusade fram och höll fast mannen. Kvinnan fördes till Universitetssjukhuset med svåra skador på hjärta, lungor, på blodkärlen i bröstkorgen och i buken. Hon avled under torsdagskvällen. Mannen greps och fördes till polishuset där han efter förhör anhölls av åklagare.

Kinesiska ambassaden har efter information från Örebropolisen underrättat anhöriga i Kina.

Mer läsning

Annons