Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åringens åtal dröjer

Åklagaren begär ytterligare tid i utredningen mot 24-åringen som sitter häktad misstänkt för flera våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro.

Annons

-Jag begär förlängd tid till 7 mars, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Åtalet skulle enligt planeringen ha lämnats till Örebro tingsrätt i dag måndag.

-Men mycket arbete återstår och vi väntar på analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Mannen är misstänkt för 14 olika brott. Han erkänner det allra mesta av det han anklagas för men har annan uppfattning än åklagaren angående några rubriceringar av brottet.

Det är oklart om det blir någon omhäktningsförhandling i tingsrätten eftersom 24-åringen gått med på att sitta fortsatt häktad.

-Jag får snart ett besked från tingsrätten om domstolen anser att en förhandling ska hållas, säger Pia Åsberg.

Han delges också misstanke om ytterligare ett brott, utöver de 14, det är en misshandel på Åbylundsgatan. Mannen har erkänt att han använt tårgassprej mot en ung kvinna.

- Han hävdar att han ville testa sprejen, säger Pia Åsberg till TT.

Enligt åklagaren spejade han kvinnan och knuffade henne till marken. Men det här kommer inte att tas med vid en eventuell omhäktningsförhandling.

Kommer allt att vara klart för åtal 7 mars?-Det är ambitionen men om alla analyser inte är klara kan det bli aktuellt med en ytterligare förlängning, säger Pia Åsberg.

Mannen greps 11 oktober och häktades några dagar senare.

Polisen hade haft långvarig spaning efter att flera kvinnor i Örebro överfallits och utsatts för våldtäkter eller våldtäktsförsök.

Att mannen ringde återbud till en dna-topsning på polishuset, där mera än 600 yngre män hade kallats, bidrar till gripandet. Han var kallad till topsning fredagen 8 oktober. I och med återbudet skulle han få ny tid. Men nya kvinnoöverfall under den helgen samt uppgifter polisen fick och återbudet till topsningen gjorde tillsammans att mannen greps.

Mer läsning

Annons