Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 nya bostäder planerasvid Alnängarnas koloniområde

Ett nytt bostadsområde är på gång bakom CV-området.
Mellan Svartån och Lillån, framför Alnängarnas koloniområdet, planerar man att bygga 250 nya bostäder.

Annons
Mellan åarna. Bakom det så kallade CV-området (Centralverkstäderna) planerar man att bygga ett hytt bostadsområde.

Idén att bygga ett bostadsområdet bakom CV kom upp redan för ett par år sedan. Då var planerna betydligt mer storslagna. 700 bostäder skulle byggas på 21 hektar och hela området skulle få en Venedigkänsla med kanaler och båtar. Men så blir det inte nu.

– Nej, det kom en del synpunkter på det, berättar Ulf Nykvist, planchef på Örebro kommun. Det var bland annat en del frågetecken kring markförhållandena. Ju längre bort man kom ju mer lös lera var det. Översvämningsrisken skulle bli tydligare. Det fanns också en del markföroreningar från CV-området, men de får man göra något åt.

Hur stort blir nu området?– Vi räknar med 250 bostäder på ett område av nio hektar.

Och ingen Venedigkänsla?– Nej, det hängde ihop med planerna på ett större område. Nu känner vi att det får bli en senare fråga.

Området, som om det byggs kommer att kallas Alnängarna, sträcker sig längs med den nya CV-gatan, framför koloniområdet. Enligt planerna ska det bli flerbostadshus blandat med radhus, och även en förskola finns inplanerad. Det är Jernhusen AB som äger området och riktigt när arbetet skulle kunna sätta i gång är oklart.

– Inga beslut är fattade än, det är ju fortfarande ett detaljplansärende som just har varit ute på samråd, säger Ceclia Granath på Jernhusens pressavdelning.

Hon meddelar också att Jernhusens miljöavdelning har gjort undersökningar av marken där man planerar att bygga och sett att jorden är förorenad. Inom några veckor ska man fatta beslut om vad och hur mycket som behöver göras för att sanera marken.

Mer läsning

Annons