Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

39-årig kvinna nekades jobb

Det är inte okej att rata någon på grund av ålder. Det anser Statens överklagandenämnd, som nu ger Arbetsförmedlingen i Örebro bakläxa sedan man valt att inte anställa en kvinna i 40-årsåldern.

Annons

I våras sökte en 39-årig kvinna jobb som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingens kontor i Örebro. Men hon fick inte jobbet, just på grund av sin ålder. När hon inte fick jobb överklagade hon till Statens överklagandenämnd, som nu ger kvinnan rätt.

Nämnden menar att kvinnan var lika skicklig som de som anställts och att hennes arbetslivserfarenhet översteg en av de som fått jobb. Arbetsförmedlingen försvarade sitt beslut med att många sökande var kvinnor i 40-årsåldern och att myndigheten inte enbart kan ha den kategorin anställda.

Annika Lyttbacka, arbetsförmedlingschef i Örebro, menar att myndigheten vill eftersträva mångfald och att inte rör sig om åldersdiskriminering.

– Det är det absolut inte fråga om. Vi hade många sökande som var kvinnor med bakgrund i offentlig sektor, det hade inget med ålder att göra.

Men i motiveringen till Statens överklagandenämnd så står det att ni inte bara kan ha kvinnor i 40-årsåldern anställda.– Det är möjligen en av motiveringarna, men för mig handlar det om att många av de sökande hade en liknande bakgrund. Vi vill ha en så bra och skiftande sammansättning som möjligt med tanke på kundperspektivet, sökande och företag måste få träffa förmedlare med olika bakgrund.

Har ni diskuterat de här frågorna så det inte upprepas vid nästa rekrytering?– Vi har diskuterat det mycket och ser att vi måste tänka mångfald och vi har många kvalificerade sökande, så det kan bli ganska grannlaga.

Ska ni ta fram nya rutiner nu?– Nej. Under året som gick anställde vi 3 000 personer i landet och fick kanske fem överklaganden, det är få. Vi försöker sträva efter mångfald, men utan att ge avkall på grundkraven.

Enligt Annika Lyttbacka erbjöds kvinnan efter beslutet anställning på Arbetsförmedlingen men tackade nej. Kvinnan själv hävdar att hon aldrig hann få ett jobberbjudande, då hon direkt efter beslutet ska ha sagt att hon inte längre var intresserad.

Mer läsning

Annons