Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 000 namnunderskrifter för att rädda Rudbeck

Ännu är den nedläggningshotade Rudbecksskolan inte borta. Om Socialdemokraterna och Vänstern vinner omvalet på söndag i Örebro och får majoritet i kommunfullmäktige så rivs beslutet upp. I princip redan på måndag.

Annons
Georg Shaid, Alexander Otterbeck, Ivar Westin, Saleeh Gomani, Daniel Kachoah och Christian Kouriou lämnar över drygt 4 000 namnunderskrifter från människor son vill bevara Rudbecksskolan till Thomas Esbjörnsson (S), förste vice ordförande i programnämnd barn och utbildning. Det ansvariga kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) kunde inte närvara.

På fredagen lämnade elevrådet på Rudbecksskolan över drygt 4 000 namnunderskrifter från människor som vill bevara skolan. Tanken var att de skulle lämnas över till Lennart Bondeson (KD), ordförande för nämnden som ansvarar för skolfrågor och till Thomas Esbjörnsson (S) förste vice ordförande.

Men det var bara Esbjörnsson som dök upp.

– De borgerliga har nog redan bestämt sig. Men det var tråkigt att han inte var här och tog emot namnunderskrifterna, tyckte Ivar Westin från elevrådet.

– Vi förstår ju att det behöver förändras om elevantalet sviktar. Men vi tycker att frågan utreddes för dåligt och för snabbt. Och att det kan finnas andra och bättre alternativ.

På den punkten får Ivar Westin förstås medhåll av Thomas Esbjörnsson och som också tyckte det var konstigt att Lennart Bondeson inte var där.

– Men det är viktigt att det finns centralt belägna skolor med bra lokaler, inte minst för att kunna konkurrera med olika privata alternativ som har lokaler i cent-rum.

– Och det verkade ett tag som att när vi bildade sjupartikoalitionen efter valet att det fanns vissa öppningar om att ändra på nedläggningsbeslutet. Men sedan låste det sig.

– Men vi river som sagt upp beslutet om vi vinner. Hur vi sedan kommer att lösa det får vi prata med Vänsterpartiet om. Men det kan finnas flera lösningar.

– Vi är mitt uppe i valspurten och jag hade inte tid att komma, säger kommunalrådet Lennart Bondeson på telefon till NA. Det förklarade jag också för eleverna för ett par dagar sedan.

– Beslutet om att lägga ner Rudbecksskolan togs för ett år sedan och har gradvis redan påbörjats med allt av vad det innebär. Jag har svårt att förstå hur Socialdemokraterna ändra på det.

– Att Socialdemokraterna kom är bara röstfiske.

Rudbecksskolan

Den 5 maj förra året beslutades att Rudbecksskolans ska läggas ned. Ett första steg var att slå ihop Rudbecksskolan och Karolinska skolan organisatoriskt. Skolans B-hus och borgen ska vara utrymda den 30 juni i år.

Orsaken till beslutet var ett vikande elevunderlag och att kommunen hade 15 000 kvadratmeter för mycket lokalyta. En gymnasieskola måste därför tas bort.

Lennart Bondeson (KD) anser att frågan utretts tillräckligt och att det är Rudbecksskolan som ska bort. Socialdemokraterna vill utreda frågan grundligare. De föreslår också att skolan skulle kunna leva vidare genom att den dels blir en 7-9 skola, dels en gymnasieskola.

Mer läsning

Annons