Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 hemlösa cyklartas om hand varje år

De har kostat flera tusenlappar, men ägarna har ingen aning om var de är. De är dammiga, kletiga och övergivna. Några stals och saknas. Några övergavs då ägarna skulle hem från krogen. Vi talar om cyklarna som lappas av kommunens cykelarbetare.

Annons
På Järntorget. Bosse Finsberg lappar en övergiven cykel.

I åtta år har Örebro kommun satt lappar på cyklar som är övergivna, trasiga och smutsiga. Det handlar om cyklar som stått, eller legat slängda, på samma plats under en längre tid.

Bosse Finsberg och Niklas Bergström från kommunens cykelavdelning fäster lappar, smala remsor, på vissa cyklar.

”Er cykel blir omhändertagen ...Frågor? Ring cykelavdelningen 019-21 19 09”

– Vi lappar cyklar som ingen tycks bry sig om, cyklar som är mycket skitiga och har punka. Efter lappandet låter vi cyklarna stå ett antal dagar. Om de fortfarande står kvar efter en tid så forslas cyklarna till ett lager söder om centrala Örebro. På lagret får cyklarna vara ytterligare en tid för att ägarna ska kunna hämta dem. Vi lagerför cyklarna enligt hittegodslagen, berättar Bosse Finsberg.

Cykelarbetarna skriver upp ramnummer, färg och cyklarnas modell.

– Vi samarbetar med hittegodset och polisen. Hittegodset har uppgifter på vilka cyklar som är anmälda som stulna, fortsätter Bosse Finsberg.

400 cyklar om åretBosse och hans kolleger brukar ta hand om cirka 400 cyklar varje år på kommunal mark, i kommunala cykelställ.

På Järntorget, Stortorget, i närheten av krogarna finns de flesta smutsiga cyklarna. Det verkar som om flera kroggäster har glömt eller struntat i att de tog cykel till krogen.

– Jag förstår inte hur många människor behandlar sina cyklar som trots allt kostar minst ett par tusen kronor. Cyklar tycks ha blivit slit-och slängvaror, förklarar Bosse Finsberg och ger sig, ihop med arbetskamraterna, ut på fortsatt cykelsökning i cykelstaden Örebro.

Slängd hoj. Niklas Bergström tar hand om en cykel som säkert kostat några tusenlappar.
Ett gytter av cyklar. En vanlig syn i Örebro.
En av många hojar. Cyklar tycks ha blivit slit-och slängvaror, säger Bosse Finsberg.
Info finns. Kommunen lappar.

Mer läsning

Annons