Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

44-åring häktad misstänkt för våldtäkt mot barn 

(UPPDATERAD 18:15) Den misstänkte nätpedofilen har nu häktats för våldtäkt mot barn. 44-åringen nekar men säger att han haft sex med flickan.
– Han medger att de haft en sexuell relation, men efter att hon fyllt 15, säger hans advokat Ingvar Backman.

Annons

Enligt åklagare Pia Åsberg rör det sig om flera våldtäkter på en flicka under 15 år i Göteborgsområdet. Övergreppen ska ha skett från mitten av april fram till den 17 juni 2012.

Det ska förutom uppgifter från flickan och andra personer även finnas teknisk bevisning mot mannen, enligt Åsberg. Den tekniska bevisningen kommer i huvudsak från mobiltelefoner och datorer.

Har det förekommit våld eller tvång från hans sida?– Nej, inte som är känt nu i vart fall, säger Pia Åsberg.

Misstanken om att 44-åringen kan ha gjort sig skyldig till våldtäkt är inte ny.

– Det har varit känt sedan några veckor tillbaka.

Hur kommer det sig att ni går fram med det här just nu?– Det är först nu som så pass mycket är utrett att det räcker till att gå till häktning, säger Pia Åsberg.

44-åringen omhäktades på torsdagen av Örebro tingsrätt. Liksom tidigare nekade västsvensken till alla anklagelser. Däremot medgav han att han haft sex med flickan, men först efter att hon fyllt 15 år.

– Han säger att de har haft en frivillig sexuell relation. Men frågan är om det skett före eller efter att hon fyllt 15. Min klient påstår att det är efter, åklagaren att det är före, säger 44-åringens advokat Ingvar Backman.

De flesta av de som anmält 44-åringen ska ha kontaktats av honom på sociala forum på internet. Men två flickor påstås han ha träffat privat. Det är en av dessa flickor som han nu misstänks ha våldtagit.

Är det en flicka i ett av de tre idrottslag som 44-åringen har tränat?– Nej, svarar Åsberg, som inte vill gå in på hur relationen ser ut mellan 44-åringen och den unga flickan.

Mannen kunde möjligen ha avslöjats tidigare. Flera föräldrar berättar att idrottsledaren uppträtt olustigt och att han bland annat masserat några av flickor på ett sätt som väckt oro och frågor.

En annan idrottsledare hade då, runt årsskiftet, tyckt att det var bättre att avvakta med en eventuell anmälan.

I förhör framkommer också uppgifter om att mannen försökt bjuda hem ett par av tjejerna.

44-åringen slutade i vintras sitt uppdrag i den senaste klubben han var engagerad i. Detta berodde dock – enligt ordföranden – på samarbetssvårigheter gällande de sportsliga målen och vilka träningsformer som var att föredra.

Totalt har 27 personer anmält mannen. Förutom en ung pojke rör det sig om 26 flickor mellan 10 och 15 år.

Våldtäkt mot barn

Våldtäkt mot barn föreligger när gärningsmannen har samlag med ett barn under 15 år eller genomför en annan allvarligt kränkande sexuell handling som kan jämföras med samlag.

Våldtäkt mot barn föreligger även i det fall då barnet är mellan 15 och 18 år och utnyttjas av vissa närstående eller andra personer som har ett särskilt ansvar för dem, till exempel föräldrar.

För våldtäkt mot barn finns inget krav på att våld eller hot ska ha använts i samband med övergreppet. Straffet är fängelse i lägst två och högst sex år.

Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Källa: ne.se

Mer läsning

Annons