Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

45-åringen predikade i moské

Den 45-årige mannen som greps i Örebro på måndagen misstänkt för rekrytering till terrorism är fortsatt anhållen. I dag ska personer ”runt” mannen förhöras.

Annons

Se NA-tv: Här slår Säpo till - frun berättar

45-åringen sitter i dag på tisdagen fortsatt anhållen. Han är misstänkt för att ha rekryterat till terrorism. Ronnie Jacobsson, förundersökningsledare och åklagare, berättar att mannen förhördes ett par timmar på måndagen.

– I dag ska personer runt omkring honom höras. För att se om de har något att berätta som kan tillföra utredningen någonting, säger Ronnie Jacobsson.

I morgon blir det fler förhör med den misstänkte 45-åringen.

– Därefter ska jag väl ta ställning till om han ska släppas eller begäras häktad, säger Ronnie Jacobsson.

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Det vill jag inte gå in på eftersom andra ska förhöras om detta. Jag vill inte att de ska veta hans inställning.

45-åringen anhölls i sin frånvaro i fredags men gripandet skedde först på måndag morgon.

Varför dröjde det ända till måndag?

– Ända till? Det är inte så lång tid. Vi gick igenom bevisläget och kom fram till att han skulle gripas på måndag morgon. Men man har haft viss kontroll på honom under helgen som jag förstår, säger Ronnie Jacobsson.

NA har varit i kontakt med 45-åringens advokat men han har inga kommentarer just nu.

Eskilstuna-Kuriren skriver på morgonen att 45-åringen som greps i Örebro på måndagen varit verksam som predikant vid Al Rahman-moskén i Eskilstuna.

Säkerhetspolisen (Säpo) gick på måndagen ut med information om att rekrytering till terrorism skett vid moskéer i Örebro och Eskilstuna.

– Det är enskilda individer som använder de platserna för att rekrytera, förklarade Anders Kassman, operativ chef hos Säpo, för NA i går.

Mer läsning

Annons