Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

46-åring åtalas för svarta pengar

En 46-årig örebroare åtalas för grovt bokföringsbrott i ekobrottshärva som polis och åklagare nystat i en längre tid. Men 46-åringen kan inte åtalas för skattebrott, på grund av EU:s regelverk.

Annons

46-åringen har under lång tid figurerat i en rad olika härvor som rört ekonomisk brottslighet. Men det han nu slutligen kan åtalas för är svarta pengar i två bolag han kontrollerat men där han tagit hjälp av en ”målvakt” för att dölja sin roll.

Bolagen har sysslat med verksamheter som flyttning och städning och haft Örebro som huvudort men utfört uppdrag i olika delar av landet.

Enligt åtalet har intäkter och uttag på sammanlagt 4,3 miljoner kronor gjorts via bolagets bankkonto. Transaktionerna har inte bokförts i bolaget.

Brottet är grovt, fastslås det i åtalet, då det avsett mycket stora belopp och ingått som ett led i en brottslighet som utövats ”systematiskt och i skatteundandragande syfte”.

Men något åtal för skattebrott kan inte ske. I en principiellt viktig dom i Högsta domstolen nyligen fastslogs att personer som av Skatteverket straffats med skattetillägg för oriktig deklaration inte dessutom kan straffas för skattebrott. Domen grundas på rättsreglerna inom EU.

Den 46-årige örebroaren har en rad skattedomar mot sig varav några innehåller skattetillägg, det aktuella ärendet är ett sådant fall. 46-åringen är därför immun mot skatteåtal.

Åtalet har därför begränsats till bokföringsbrott, som även ”målvakten” åtalas för. En tredje person åtalas för medhjälp.

Målvakten har ställt ett personligt bankkonto till förfogande dit pengar överförts och han har också personligen ombesörjt att svarta pengar betalats ut till personer som utfört arbete i bolaget.

Åklagaren yrkar även näringsförbud både mot 46-åringen och ”målvakten”.

Grunden för detta är att de båda grovt åsidosatt sina skyldigheter som näringsidkare och att de gjort sig skyldiga till brott där det lägsta straffet är sex månader.

Mer läsning

Annons