Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 kriminella granskas noga

I Örebro län granskas 50 personer extra noga av polisen. Det är gruppen livsstilskriminella som gång på gång återfaller i brott.

Annons
Justitieminister Beatrice Ask tycker att polisen i Örebro län har gjort många intressanta erfarenheter i sitt arbete med livsstilskriminellas brott. Kommissarie Gösta Svensson säger att långsiktiga satsningar är nödvändiga. I bakgrunden syns Karin Sedvall från justitiedepartementet.

Polisen i länet var tidigt ute med den satsning mot livsstilskriminellas brott som regeringen nu gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att göra i hela landet, med start 1 november.

– Syftet är förstås att avslöja brott. Men också att ge möjlighet till hjälp, Oftast finns missbruk i bakgrunden. De fyra närpolisområdena i länet samarbetar mot den här brottsligheten, säger kommissarie Gösta Svensson chef för underrättelsegruppen hos Örebropolisen.

Särskilt intressant

Justitieminister Beatrice Ask besökte polisen i Örebro och kriminalvården på tisdagen och tog upp den landsomfattande satsningen.

– Örebro är särskilt intressant med tanke på den erfarenhet som finns i länet. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att brott blir en livsstil. Stölder, inbrott i bostäder, bilinbrott och andra mängdbrott begås ofta av personer i gruppen. De står för en stor andel av den totala brottsligheten och det de gör är djupt kränkande för dem som drabbas.

Vad är målet med den nationella satsningen?

– Att livsstilskriminella lagförs och får behandling. Målet är vård och behandling där människan inte längre har behov av att begå brott för att finansiera missbruk. I projektet måste vi hitta bra metoder, teori är en sak men det är viktigt att det verkligen händer något.

Tar lång tid

Justitieministern säger att det ibland tar oroväckande lång tid mellan gripande, lagföring och till straff börjar avtjänas.

– Det är negativt. Ibland tänker personen att nu har jag åkt fast för en grej då kan jag lika gärna göra en till.

Hur bedriver Örebropolisen sitt arbete?

– Inte så att vi bedriver punktmarkering. Men vi har koll på vad den här gruppen gör och när de åker fast ska de direkt informeras om möjligheten till hjälp via Beroendecentrum. För det är ju i de allra flesta fall missbruk av alkohol och narkotika som ligger bakom, säger Gösta Svensson.

Har satsningen gett resultat?

– Inte fullt ut men effekt har den haft. Det här är ett långsiktigt arbete och ingen lätt uppgift. Men det är viktigt att kämpa vidare.

Mer läsning

Annons