Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 ungdomar tänker skolka

Ung vänster uppmanar till skolstrejk för att visa missnöje med de indragna busskorten till Örebros gymnasieelever. 500 personer tänker delta i skolken.

Annons
500 personer hade vid halv sjutiden på fredagen svarat ja till att stödja skolstrejken. 576 personer hade svarat nej.

I onsdags gick Ung vänster ut med en uppmaning till Örebros gymnasieelever via Facebook. Uppmaningen är att eleverna ska stanna hemma från skolan på måndag, för att visa sitt missnöje med att busskorten dragits in. På fredagskvällen hade 500 personer svarat att de tänker delta i strejken.

– Beslutet om busskorten är helt idiotiskt. Vi ungdomar ska drabbas samtidigt som Örebro kommun är med och satsar 17 miljoner kronor på det där kungajippot, säger Markus Allard, ordförande för Ung Vänster i Örebro.

De två politiska nämnder i Örebro kommun som styr gymnasierna, barn- och utbildningsnämnden och gymnasienämnden, har beslutat att elever som har mindre än sex kilometer till skolan inte längre ska få gratis busskort.

– Besparingen är 3,4 miljoner kronor. Jämför det med de 17 miljoner kronor kommunen är med och lägger ut på kungajippot. Det visar vilka prioriteringar borgarna gör – att ge till dem som har och ta från dem som inte har, i det här fallet från oss unga, säger Markus Allard.

- Jag vet att ilskan är jättestor bland ungdomar, man är riktigt förbannade på det som händer och vill att det ska synas. Många av dem som har fått busskort är också förbannade, och de kan sympatistrejka, svarar Markus Allard.

– Men jag vet att det här beslutet om busskorten har fått många ungdomar att reagera och se hur borgarna prioriterar. I förra veckan fick Ung Vänster i Örebro 104 nya medlemmar, jag är övertygad om att den här lokala debatten har påverkat, säger Markus Allard.

Mer läsning

Annons