Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

51-åringen kan varasvårt psykiskt störd

51-åringen, som misstänks för styckmordet på Norakvinnan Eva Magnusson, kan lida av allvarlig psykisk störning. Den bedömningen gör överläkare Tomas Moberg i den paragraf-7-undersökning som nu är klar.

Annons

Delar av utlåtandet är sekretessbelagt.

Tomas Moberg, specialist i psykiatri och rättspsykiatri vid Rättpsykiatriska avdelningen i Huddinge, ser skäl för en rättspsykiatrisk undersökning. Men det är Örebro tingsrätts sak att ta ställning till, om mannen skulle dömas för mordet.

51-åringen nekar och är tidigare helt ostraffad.

I undersökningen har läkaren gått på handlingar och haft ett samtal med mannen. Han bedömer honom som en väletablerad person som redogör spontant och utförligt för olika företeelser, med gott minne för datum och namn vid olika händelser i livet. 51-åringen anses också berätta om sig själv på ett välavvägt sätt. Läkaren konstaterar att förmågan att göra en korrekt verklighetsbedömning är helt intakt.

– Vi gör årligen omkring 1 700 paragraf-7-undersökningar och ser i en tredjedel av fallen skäl till rättspsykiatrisk undersökning. Den är mera omfattande än undersökningen vi nu gjort.

En rättspsykiatrisk undersökning är till för att avgöra om den undersökte, kan dömas till fängelse eller om rättpsykiatrisk vård ska bli aktuell.

51-åringen har i paragraf-7-undersökningen beskrivit en trygg uppväxt och berättat om ett stort idrottsintresse. Han säger att han inte har psykiska problem eller missbruksproblem. Hans bedömning är att han alltid haft bra förmåga att göra en korrekt verklighetsbedömning.

Mer läsning

Annons