Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

52:an blir ny mötesplats

Baronbackarna ska få en ny mötesplats. 52:an heter den och ligger i centrum.

Annons
Kartonger ut. När sakerna har packats upp ska kartongerna slängas. Här är det Inez Fraguela, Felix Andersson och Erna Mahic som ser till att jobbet blir gjort.

I flera år har kommunen planerat för att skapa ett kultur- och fritidscentrum i Baronbackarna. Lokalerna i centrum har varit dåliga och våren 2009 flyttade biblioteket ut och lades i malpåse. Långt tillbaka i tiden fanns fritidsgården i centrum men har sedan flera år tillbaka haft sin verksamhet vid Mikaelskolan. Men nu är det dags för både fritidsgården och biblioteket att komma tillbaka till centrumlokalerna. I förra vecka började det stora flyttlasset.

– Den 20 augusti, när skolorna börjar, ska vi vara klara att dra i gång verksamheten här, säger Carolina Ordenes Linder, som är fritidsledare.

Personalen har tillsammans med sommarjobbande ungdomar från kommunen och fritidsgårdens egna medlemmar packat och burit sedan mitten av juni. Alla saker och möbler ska flyttas till de nyrenoverade lokalerna som kommer att kallas för 52:an.

Mötesplats för alla

– Adressen är Hjalmar Bergmans väg 52, förklarar Carolina och fortsätter:

– Tanken är att det ska bli en mötesplats för alla. Trots att det är fritids här så kan vem som helst komma in, lämna böcker och sätta sig och ta en kopp kaffe. Tanken är att vi ska ha någon form av kaféverksamhet här som ska drivas av fritidsgården.

Carolina berättar att många som bor i området har kommit fram och sagt att de längtar efter att verksamheten ska komma i gång igen i centrum. Den gamla matbutiken kommer också att användas som aktivitetslokal. Den ska renoveras i höst och sedan ska man kunna spela innebandy och pingis där, eller hyra lokalen för att ordna möten eller fester.

– Något vi också skulle vilja ha är en multiarena utomhus. Det skulle passa jättebra i parken och vi kunde ha uppsikt på vad som händer där, säger Carolina och kikar ut genom dörren och bort mot grönområdet utanför.

Fritidsgården i Baronbackarna har ett 80-tal barn inskriva i fritidsklubben på eftermiddagen och kvällstid brukar runt 50 ungdomar vara på går’n. Nu får de helt nya lokaler och det kommer att bli betydligt mer liv och rörelse i centrum mot tidigare.

– Nu är det äntligen på riktigt. Det ska bli jättekul, säger Carolina.

Packar upp. Lisa Jacobsson, Molly Palmborg, Erna Mahic, Inez Fraguela och Jennifer Henriksson är alla med och jobbar ideellt med fritidsgårdens flytt. Som tack får de följa med på en resa till Västkusten senare i sommar.
På gång. – Nu är det på riktigt. Nu händer det, säger fritidsledaren Carolina Ordenes Linder som länge sett fram emot flytten till nya lokaler i centrum.

Fritidscentrum

Örebro kommun har bestämt att skapa ett så kallat kultur- och fritidscentrum i Baronbackarnas centrum. Det innebär att fritidsgården och biblioteket kommer att samsas under samma tak.Nu flyttar fritidsgården från Mikaelskolan och in i de nyrenoverade lokalerna. I augusti är det dags för biblioteket, som har legat i malpåse sedan 2009, att flytta in. Även Hällefors folkhögskola och Verdandi kommer att finnas i de nya lokalerna som kommer att gå under samlingsnamnet 52:an.

Den 7 september är det tänkt att det nya kultur- och fritidscentrumet ska invigas.

Mer läsning

Annons