Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

530 742 skälatt ringa till tjejjouren

– Med vår tjejjour vill vi stötta och stärka alla unga tjejer. Hit är alla välkomna att höra av sig, och från och med nu kommer vi att kunna nå ännu fler.

Annons
Jenny Börjesson och Josefine Dimberg är aktiva inom Örebro tjejjour.

Vi befinner oss i en källarlokal i Stjärnhusområdet. Här har Örebro tjejjour sina lokaler, och två av eldsjälarna är Jenny Börjesson och Josefine Dimberg.

– Vi har jobbat hårt den senaste tiden inför den nya satsningen, där landets alla 60 tjejjourer gått ihop för att bli ännu starkare. Först och främst genom den gemensamma webbsidan tjejjouren.se.

Örebro tjejjours öppettider är måndagar mellan 18 till 21 varje måndag, men i och med samarbetet utökas nåbarheten.

– Till oss i Örebro är alla unga tjejer välkomna att höra av sig på måndagar, men om man vill ta kontakt en annan veckodag kan man från och med nu lätt hitta en annan jour i landet. Tillsammans täcker vi upp alla dagar utom lördagar, och i kväll firar jouren i Örebro genom att hålla öppet fram till midnatt.

Vi tittar på den nya webbsidan. Här ryms allt från chatt till frågelåda, dit unga tjejer kan mejla in sånt de funderar på. Om man vill få svaret via mejl eller inlagt direkt på webbsidan kan man välja själv. Här finns också vinjetten ”lämna sidan”.

– Om till exempel mamma eller pappa skulle komma in i rummet kan man snabbt klicka ner sidan och i stället få upp googles startsida. Om man klickar på ”göm besöket” får man veta hur man raderar att man varit inne på vår hemsida.

Den nya kampanjen heter ”530 742 skäl”, och Jenny och Josefine berättar varför:

– Det är så många tjejer i åldrarna 12 till 20 år, som fanns i Sverige förra året. Lika många skäl finns det att vända sig till oss – och självklart behöver man inte vara just mellan 12 och 20 för att höra av sig.

Jenny själv är 27 år. Hon är just nu inne på sin åttonde termin på psykologlinjen. Josefine är 25, utbildad socionom, och har precis börjat jobba som fältassistent i Hallsberg.

– Vi är tretton aktiva just nu, med väldigt olika bakgrund. Vi kan aldrig ta över den professionella rollen, utan vill vara ett komplement och stöd. Ofta hänvisar vi vidare för att tjejer med problem ska hamna på rätt ställe.

Så, vad är då den vanligaste anledningen till att unga tjejer hör av sig?

– Många känner sig ensamma. Våld inom hemmet är också vanligt. Annars kan det gälla allt från kärlekstrubbel till frågor om preventivmedel. Många hör också av sig utan problematik. Alla är lika välkomna.

Mer läsning

Annons