Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 kan förlora jobbet

Arlas färskvarucentral vid Pilängen i Örebro kan komma att läggas ned. Ett 70-tal anställda riskerar därmed att förlora jobbet.

Annons

Färskvarucentralerna i både Örebro och Linköping föreslås flyttas till Stockholm och Jönköping.

Enligt ett pressmeddelande räknar Arla med att terminalen i Örebro stängs under 2012.

– Det är vårt inriktningsbeslut, men vi måste först förhandla klart med samtliga fackförbund, säger Tobias Wåhlén, presschef vid Arla Food i Stockholm.

Kommer ni att erbjuda anställda att flytta med?– Det är för tidigt att säga det, förhandlingarna måste först bli klara, säger Wåhlén.

När tror du det är klart?

– Vet inte. Vi har precis meddelat våra avsikter, att vi ser det här behovet, svarar Wåhlén.

Det är inte mer än tre år sedan som Arla Food lade ned all sin produktion vid mejeritomten bredvid Svampen, i Örebro.

Då miste 140 personer sina jobb när tillverkningen av mjölk, fil och grädde flyttades till Linköping och Jönköping.

Kvar i Örebro blev färskvarucentralen i Pilängen, med lager, kontor och distribution, den som nu alltså föreslås flytta från staden.

– Det är en hård press på mejeriföretagen att bli ännu mer effektivare i sin logistik och produktion, och den utvecklingen har funnits i ett antal år, säger Tobias Wåhlén.

Arla vill genomföra betydande rationaliseringar och besparingar i hela landet.

Genomförs förändringarna fullt ut innebär det att kostnaderna ska minska med mellan 60 och 100 miljoner kronor per år de kommande fem åren. Allt enligt den tillväxtstrategi som företaget presenterat.

– Vi vill på ett effektivare sätt få ut våra produkter till hela landet för att bättre kunna serva våra butiker och inte minst få en rejäl slant som vi kan betala Sveriges bönder - som äger Arla, säger Tobias Wåhlén.

I Göteborgsregionen vill Arla satsa. Antingen att modernisera befintlig anläggning i Göteborg eller bygga nytt mejeri i regionen.

Mer läsning

Annons