Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 år gamla väggmålningar försvinner

Åttio år gamla väggmålningar försvinner när Örebro konserthus byggs om. Enligt förslaget ska freskerna av Gunnar Torhamn byggas för.- Målningarna kommer inte vara på det sätt och på den plats de är i dag. De sitter där vi ska ha läktare, säger Sverker Gawell, VD för Länsmusiken i Örebro AB.

Annons

För ett år sedan tog Örebro kommunfullmäktige beslut om att bygga om konserthuset för 107 miljoner kronor. På måndag flyttar Svenska kammarorkestern ur lokalerna för att lämna plats åt bygget. Det nya konserthuset ska stå klart i september 2015.

I samband med ombyggnationen ska bland annat taket i konsertsalen höjas fem meter och nya läktare byggas. Man planerar också att ändra den konstnärliga utsmyckningen i salen. Gunnar Torhamns fresker från 1932 försvinner bakom filtar och gipsskivor.

-Vi funderade på att ta loss dem och placera i foajén. Men de är gjorda för att ses på 20 meters avstånd. Istället ska vi fotografera av bilderna och projicera dem på väggen ovanför den nya läktaren. De försvinner – och kommer tillbaka, säger Sverker Gawell.

Det finns även en målning bakom sittplatserna på balkongen. Den målningen ska inte bevaras, utan knackas bort från väggen. Sverker Gawell menar att ombyggnaden handlar om en balansgång mellan att bevara det gamla och bygga ett nytt konserthus som fungerar i framtiden.

-Vår uppgift är att få rummet så flerdimensionellt som möjligt, säger han.

Mer läsning

Annons