Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

83-åring öppnade inte- hemtjänsten gick

Den 83-årige mannen skulle ha medicin via hemvården, men när han inte öppnade gick de bara. Dagen efter var det samma sak. Den tredje dagen togs hjälp av polisen för att komma in. De fann mannen i sängen och han var i dåligt skick och fördes till USÖ.

Annons

Den gamle mannen har inga anhöriga i Sverige utan får stöd och hjälp av bröder i den orden, Svarta örn, som han är medlem i. När han skulle få sin medicin via hemvården den 18 juli öppnade han inte dörren. Hemvårdspersonalen nöjde sig med det och gick. De kom tillbaka dagen efter, men det var samma sak då. Den tredje dagen var ordensbröderna oroliga.

– Det var en broder som först ringde och fick inget svar. Han gick dit och ropade i brevinkastet, men hörde inget. Han tog hjälp av en granne och det togs kontakt med polisen, säger Rolf Briskans, en annan av ordensbröderna.

Polisen tog sig inPersonal från Hemvården var också på plats. När polisen kom dit kunde man ta sig in i lägenheten. Då fann man 83-åringen i sängen.

– Han har legat där och inte kunnat öppna. Han var väl okontaktbar för de hade både ringt dit och skrikigt genom brevlådan, säger Rolf Briskans.

"Mycket upprörande"

Mannen har själv inte kunnat berätta vad som har hänt, men han mår bättre i dag, enligt Rolf Briskans, som tycker att det är upprörande att man bara gått därifrån när den gamle mannen inte öppnade dörren.

– Om en brukare ska ha medicin och hemtjänsten inte blir insläppt, då måste de rapportera vidare. För då är det något som är fel, säger han.

Fakta

Nya lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Personalen ska genast rapportera missförhållanden till den som bedriver verksamheten. Den som bedriver verksamheten ska utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål. Den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, ska snarast anmäla det till Socialstyrelsen.

Händelser där en patient drabbats av en allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker i hälso- och sjukvården ska anmälas till Socialstyrelsen. Denna regel kallas lex Maria.

Källa: Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons