Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åbyverket - en stor istället för tre små

På Åbyverket vid Aspholmen pågår arbetet för fullt med Eons nya, stora panna som ska ersätta de tre som dömts ut och rivits.

Annons
Bygget av den nya pannan kommer att stå klart 2012-12-12, om allt går enligt planerna.

– Vi har rivit i ett år nu, och nu håller vi på med stålmontaget. Efter sommaren planerar vi att montera panndelarna, säger Jonas Lind, projektchef på Eon.

Ett trettiotal polacker arbetar just nu på stålbygget, men när arbetet är i full gång räknar man med att ett par, tre hundra personer arbetar samtidigt. Arbetet stannar inte av trots semestertider, utan pågår året om.

Förutom polsk arbetskraft, köper man in turbinen från Tyskland och själva pannan från Finland.

– Det som levereras är i stort sett färdiga delar, så det vi gör nu är att skruva och montera ihop delarna. Förhoppningen är ju att allt ska stämma på millimetern, säger Bengtove Lidberg, byggsamordnare från Structor, som bland annat har just det som sin uppgift att lösa om millimetrarna mot förmodan inte skulle stämma.

I augusti kommer pannan att levereras i stora stycken med en stor lyftkran. Lidberg uppskattar att ett stycke väger mellan 50 och 80 ton. Den färdiga pannan kommer sedan att vara både volym- och effektmässigt större än de tre tidigare. Pannan kommer att drivas av biobränsle för att skapa ånga, som sedan gör fjärrvärme i pannan samt el i turbinen.

Arbetet påbörjades för ett år sedan, och Eon beräknar kunna ta över den färdigbyggda pannan 2012-12-12.

Mer läsning

Annons