Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adrenalin och frihet på två hjul

Söndag morgon kan innebära tungt huvud från kvällen innan. Men inte för Almby IK:s mountainbikegäng som tog sig ända från Mellringe till en av Kilsbergens högsta toppar.

Annons
Nybörjare. Alla kan lära sig mountainbike-åkning snabbt. Niklas Österman har bara kört i fem månader men har som synes inga problem i skogen.

NA träffar det tappra gänget på åtta stycken mountainbike-åkare på Väster strax innan tio på morgonen men det är inga trötta ansikten. Tvärtom.

Även om alla inte är hundra på om de kommer att klara tempot.

– Upp ska jag, men jag vet inte hur lång tid det kommer att ta, säger Jonas Karlsson, en av flera relativa nybörjare i gänget.

Stämningen är god. En annan av de nyare killarna, Anders Armgren, säger att han ser fram emot adrenalinkicken.

– Jaså får du fortfarande en sån, säger Ola Hellström som är något av en kapten i gruppen. Det han gillar mest med sporten är friheten och naturupplevelsen.

Urladdad GPS

Medan de väntar in resten av gänget diskuterar gruppen vägval. De kommer att bli tvungna att gå på känsla eftersom Magnus Jörnegrens GPS tydligen är urladdad.

Ingen är orolig över den saken och visst gick det bra ändå. NA möter upp gänget på Rusakulan, en av Kilsbergens högsta punkter, en timme och 32 minuter senare. Det är en bra tid och alla är nöjda. Till och med GPS-Magnus, som i går hade grillfest och tog ”något glas vin”, ser pigg ut efter de 2,5 milen.

– Det är en ren njutning att se vilka höjdmeter man cyklat, säger Ola Hellström och tittar ut över nejden.

Alla är överens om att mountainbike är något de flesta klarar av, det handlar bara om farten (även om du ”oundvikligen kommer att krascha”). Deras bästa råd är att i början åka med andra mer rutinerade, som kan ge tips om teknik.

– Och så måste man våga lita på cykeln, den är byggd för att klara allt, säger Hasse Fahlström.

Dagens höjdpunkt

Efter pratstunden är det dags för nerförsbacken som förutom utsikten gör hela resan värd. Även om stenarna blivit lite hala på grund av det begynnande regnet är det dagens höjdpunkt.

– Då är man tio år igen, säger Hasse Fahlström och ler.

Etappmål. Halva sträckan är avklarad fär Almby IK:s mountainbikegäng. Nu väntar det roliga: nerförsåkning från Rusakulan.
Beredda. Alla mountainåkare måste ha reservslang och minipump med sig eftersom punkteringar är vanliga.

Mer läsning

Annons