Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat: "Bestrid p-boten"

Advokaten Conny Larsson har hjälpt till vid ett otal parkeringsärenden under sin karriär. Han har aldrig tidigare hört talas om att en bilist betalat i fel parkeringsautomat - och fått p-bot.

Annons

I tisdagens tidning berättar NA om Mikael Axelsson som i fredags parkerade intill Strike, i centrala Örebro, men betalade i fel parkeringsautomat. Ett av de två parkeringsbolagen som sköter områdets parkeringsplatser, Apcoa (tidigare Europark), gav honom en p-bot, eftersom han betalat i fel automat - nämligen Q-Park, som också har automater där.  

Betala inte. Bestrid. Det är advokaten Conny Larssons råd.

Det är ”Lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering” som gäller när man parkerar på privat mark, så kallad tomtmark, som privata parkeringsbolag ansvarar för.

- Då är det en civilrättslig historia. Man ska inte betala, utan bestrida. Sedan får man hävda att skyltningen är otydlig, säger Conny Larsson.

Larsson hänvisar till paragraf tre i lagen, som säger att skyltningen måste vara tydlig och klar om vilka parkeringsregler som gäller på en plats.

- Det måste vara markerat på området, genom räcken eller annan markering. Det är parkeringsbolagets och markägarens ansvar att se till så att villkoren går att förstå, säger Conny Larsson.

En annan möjlighet är att luta sig mot paragraf tio i samma lag. Enligt den får inte en kontrollavgift betalas ut om den är ”uppenbart oskälig”.

- Då får man hävda att avgiften är uppenbart oskälig därför att det är så otydligt på parkeringen, säger Conny Larsson.

Mer läsning

Annons