Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare kan dömas för misshandel vid hundattack

Alla hundägare är i lagen skyldiga att ha sin hund under uppsikt. Man måste hålla sådan tillsyn att hunden inte ”orsakar skador eller avsevärda olägenheter” står det i lagen om tillsyn över hundar och katter.
– Det innebär att man måste använda koppel om man inte har en väldigt lydig hund, förklarar Åsa Berggren, chef för utredningsenheten på polisen i Örebro.

Annons

När polisen får in en anmälan mot en hund kontrollerar man först om hunden blivit anmäld tidigare. Finns det tidigare förelägganden om munkorg eller kopplingstvång inleds en förundersökning. Finns det inte, utreder man om det finns skäl för förelägganden. Påföljderna är ofta böter men kan också innebära omhändertagande, hundförbud eller i extrema fall att hunden avlivas.

En person som bussar sin hund på någon kan dömas för misshandel. Hundägare kan också dömas för vållande till kroppsskada eller skadegörelse om deras hund gjort något. På polisen i Örebro får man in någon anmälning mot hundägare varje månad. Om man är ute och går och ser någon som inte har koll på sin hund tycker Åsa Berggren att man ska be personen koppla hunden.

– Är hunden aggressiv – och det finns risk för att den ska skada en människa eller andra hundar – ska man ringa polisen, säger hon.

Mer läsning

Annons