Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkesson föreläserpå Örebro universitet

Utrikespolitiska föreningen vid Örebro universitet fortsätter locka kontroversiella föreläsare. Den 16 februari kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Örebro.

Annons

I höstas var det konstnären Lars Vilks som föreläste för Utrikespolitiska föreningens medlemmar och om några veckor kommer alltså näste omdebatterade föreläsare på besök. Den kontroversielle Åkesson brukar skapa rabalder, vid ett besök på Linköpings universitet förra året möttes han av ett 50-tal demonstranter varav en omhändertogs av polisen. Men Örebropolisen, som tillsammans med SÄPO och universitetets säkerhetsavdelning ska hålla ordning vid evenemanget, är inte orolig över att föreläsningen ska gå över styr.

– Ur vår synvinkel är han en politiker som alla andra, för oss handlar det om att upprätthålla ordning och säkerhet. Om han sedan skulle vara i behov av personligt skydd så är det SÄPO som har hand om det, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

– Lars Vilks föreläsning gick utan bekymmer.

Viker inte för hotÅkessons två timmar långa föreläsning ska framförallt handla om Sverigedemokraternas syn på EU men ungefär 40 minuter kommer även avsättas till en frågestund där mötesdeltagarna får chansen att ställa frågor. Utrikespolitiska föreningens ordförande Arvid Vikman tycker det är viktigt att Åkesson får komma till tals.

– Syftet med våra föreläsningar är att sprida olika synsätt på demokrati och nu får Åkesson en bra möjlighet att redogöra för sina utrikespolitiska åsikter. Jag tror det blir en intressant föreläsning, säger Vikman.

Även Vikman tror på lugn tillställning och understryker att han har fullt förtroende för Örebropolisen, SÄPO och universitetets säkerhetsavdelning. Han tvekade aldrig inför att bjuda in Åkesson.

– Nej, det är viktigt att hot inte får stå i vägen för diskussioner om olika syn på saker, menar Vikman.

Mer läsning

Annons