Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkesson föreläste i Örebro

Sverige är inte längre någon självständig stat och bör gå ur EU. Det var Jimmie Åkessons budskap när han föreläste på universitet på tisdagen.

Annons
Nästan fullsatt. Intresset för att höra vad Jimmie Åkesson hade att säga om Sverige-demokraternas EU-politik var stort bland Utrikespolitiska föreningens medlemmar.

Ungefär 350 personer hade kommit till universitetsaulan och Utrikespolitiska föreningen på tisdagskvällen för att höra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson föreläsa om partiets EU-politik.

Under föreläsningen låg mycket fokus på kritik mot överstatlighet inom unionen, Lissabonfördraget och Schengenavtalet. Partiets hållning är att Sverige bör begära utträde ur unionen och vill i stället för ett medlemskap se ett EES-avtal som ger tillgång till den inre marknaden inom EU. Ett sådant avtal innebär också EU-avgifter, kostnader som Jimmie Åkesson menar kan vara nödvändiga för att få delta i handeln.

– EES är inget slutmål men ett första steg på vägen. Det är också pedagogiskt att prata om EES, det upplevs som bättre än att vara fullvärdig medlem i en överstatlig union.

Ett EES-avtal innebär ju att ett land passivt får överta lagstiftning från EU utan att ha politiskt inflytande?

– Jag tycker inte att vi har något inflytande i dag.

Anser SD att vi ska få folkomrösta om ett utträde?

– Ja, alternativt att vi gör det till en valfråga. Men för att gå ur EU måste vi också ändra grundlagen, så det är inget som görs i en handvändning. Skulle vi folkomrösta i morgon skulle det förmodligen bli ett betydande nej.

Åkesson efterlyser nu en seriös debatt om EU.

– Jag tror inte att det finns stöd hos folk för den utvecklingen, däremot tror jag att det finns stöd för samarbete med europeiska länder.

Under föreläsningen talade Åkesson också om identitet och nationalism. Nyligen hyllade Åkesson Storbritanniens premiärminister David Cameron för att han i ett tal ”förkastat det mångkulturella projektet”. Förra veckan publicerade NA talet och Lars Ströman menade i en ledare att Åkesson missuppfattat talet och att Cameron inte vill förkasta mångkulturalismen.

– Det beror på hur man tolkar det men talet är ett tydligt steg i rätt riktning, med en avveckling av det mångkulturella samhället. Man får läsa mellan raderna och tolka som man vill, men jag tolkar det så, säger Åkesson.

Han tycker i stället att Camerons tal symboliserar ett trendbrott bland politiker.

– Till och med i Sverige finns nu företrädare för politiska partier som förkastar mångkulturalismen. Det är något som varit otänkbart i debatten tidigare.

Mer läsning

Annons