Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare yrkar på fängelse för våldsamma ”perukkidnappare”

Med våld misstänks morfadern utklädd i peruk ha kidnappat sitt barnbarn från farmodern där totalt fyra åtalats för bortförandet. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för samtliga efter att rättegången avslutats på torsdagen.

Annons

Fyra personer står åtalade för olaga tvång och egenmäktighet med barn efter ett familjedrama som utspelade sig under midsommarhelgen 2012. Först i går avslutades rättegången.

Efter en infekterad situation mellan spädbarnets mamma och pappa, där pappan tagit med sig barnet till sin mamma i en by i länet, bestämde sig barnets mamma, morföräldrar och ytterligare en släkting för att åka och hämta hem barnet.

Detta efter att ha rådfrågat en advokat som ska ha uppgett att det gick bra att hämta barnet så länge det inte befann sig hos en vårdnadshavare och att inget våld användes.

Uppgifterna om hur barnet togs från farmodern går isär. Enligt de misstänkta gick det lugnt till när och barnet lämnades över från farmodern. Enligt åklagaren åkte de fyra till huset och väntade på att pappan hade lämnat stället. Sedan slog de till – och med våld ryckte barnet ur famnen på farmodern samtidigt som någon lade handen för hennes mun och stoppade ett finger i mun och svalg. Klart är också att morfadern bar peruk under tillfället – något som åklagaren pressade honom på i rätten.

– Varför ha peruk på sig om man inte vill dölja sitt utseende?

Åklagare Lars Duberg yrkar nu på fängelsestraff för de fyra åtalade.

– Det är olaga tvång som innehåller moment med misshandel, inte ringa utan av allvarlig överfallskaraktär vilket är ett artbrott. Då finns ingen annan påföljd än fängelse i minst sex månader, säger han.

Samtliga av de åtalades advokater yrkar på att åtalet ska ogillas. Morfaderns advokat Anders Bomansson tycker inte att bevisningen håller.

– Deras berättelser är inte tillräckligt starka för att det ska ligga till grund för en fällande dom, säger han.

Dom meddelas den 18 september.

Mer läsning

Annons