Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren tror inte på åtal nästa måndag

Det blir sannolikt inget åtal mot den mordmisstänkte 51-åringen nästa måndag.
– Jag kommer förmodligen begära att han omhäktas då, säger åklagare Helena Eckerrot-Flodin.

Annons

Om en dryg vecka, måndagen den 7 mars, går häktningstiden ut för den 51-årige universitetsläraren som misstänks för styckmordet på kollegan Eva Magnusson från Nora.

Men fortfarande återstår väldigt mycket att göra i utredningen, säger Helena Eckerrot-Flodin. Det är knappast troligt att åtal hinner väckas.

Teoretiskt kan 51-åringen omhäktas på samma bevisning som vid förra häktningsförhandlingen. Det beror på hur starka bevisen är mot mannen. Men i praktiken måste åklagaren presentera nya uppgifter som talar för att han ska sitta kvar i häkte.

– Vi måste visa att vi har arbete kvar att göra och att utredningen skrider framåt. Och det gör den enligt vår uppfattning. Det rullar på, säger Eckerrot-Flodin.

Fortfarande får polisen in en del tips, även om det har minskat rejält jämfört med i början av utredningen. Förhör hålls med både helt nya personer och sådana som hörts förut.

Nya tekniska undersökningar görs också. Liksom tidigare finns det även analyser av insänt material som ska göras på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Vilka svar man redan fått från SKL vill Helena Eckerrot-Flodin inte gå in på.

Fortfarande har polisen inte hittat platsen där Eva Magnusson mördades. Efter förra häktningsförhandlingen, den 8 februari, sa åklagaren att området man letar i har snävats in.

Har det minskat ytterligare? – Vi jobbar på det. Till vår hjälp har vi bland annat analysmodeller som ska hjälpa oss med att snäva in området. Det handlar om att utifrån det vi vet fundera på vad som kan vara möjligt.

Det är i Örebros innerstad och nordväst om stan, mot Kilsbergen, som polisen letar.

Har ni någon teori om mordet skett inomhus eller utomhus? – Vi har en teori, ja. Men det är inget jag säger något om.

Blir det lättare för er om det blir töväder och snön försvinner?

– Det kan bli så att det underlättar. Det är ju väldigt mycket snö.

Senaste förhöret med 51-åringen hölls i torsdags i förra veckan. Den här veckan har inga regelrätta förhör hållits med honom.

Han är fortfarande den ende personen som misstänks i utredningen.

Mer läsning

Annons