Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren utreds efter självmordet på häktet

Justitieombudsmannen, JO, gör en utredning om ett pressmeddelande och muntliga uttalanden efter att den styckmordsmisstänkte 52-åringen tog livet av sig, på häktet i Örebro.

Annons

Skälet till utredningen är en JO-anmälan från Rättssäkerhetsorganisationen, RO, mot kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin.

Organisationen anmäler åklagaren för att kort efter självmordet ha lämnat ut detaljer från den sekretessbelagda förundersökningen. RO anser också att åklagaren i uttalanden slagit fast att den som begick självmord var den skyldige till styckmordet.

Pressmedelandet

JO har begärt in det pressmeddelande som skickades ut från polismyndigheten samma dag som den misstänkte avled.

Justitieombudsmannen hänvisar till uppgifter i media om att åklagaren tillsammans med polisen beslutat om ett pressmedelande. Det hänvisas också till artiklar med uppgifter från åklagaren om att ”vi har ju sådan bevisning att vi kan säga att det inte finns någon alternativ gärningsman ”.

Vill ha svarJO vill nu ha svar från åklagar- och polismyndigheten på vilka överväganden som gjordes inför pressmeddelandet. Åklagarmyndigheten ska dessutom ge svar på vilka överväganden som gjordes före åklagarens uttalanden.

Vill inte kommenteraNA har kontaktat kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin men hon säger att hon inte vill kommentera under tiden JO-utredningen pågår.

Mer läsning

Annons