Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Vi kommer att ta tag i det

Riksenheten mot korruption kommer att utreda den polisanmälan där två KFÖ-anställda misstänks för mutbrott.
– Vi kan kanske ta tag i det här ärendet om någon vecka, säger stats-åklagaren Nils-Eric Schultz.

Annons

Alla polisanmälningar om misstänkta mutbrott går automatiskt till Riksenheten mot korruption i Stockholm. Den senaste tiden har de fått in många polisanmälningar som handlar om misstänkta mutbrott i Sverige. Statsåklagare Nils-Eric Schulz jobbar just nu intensivt med mutskandalen i Göteborg.

– Det ligger ärenden och väntar och som läget är i dag är det ingen som kan kasta sig över Örebro-anmälan direkt, men vi kommer att ta tag i det, säger Nils-Eric Schultz.

Han berättar att de flesta polisanmälningar som handlar om mutbrott kommer in efter granskningar i media. Det är inte ovanligt att kommunledningen har känt till uppgifterna länge utan att reagera.

– I Göteborg låg en skrivelse hos kommunen i fyra år utan att något hände, trots att det fanns konkreta uppgifter och namn och telefonnummer till tipsaren.

Ska träffa Örebropolisen

Riksenheten mot korruption kommer nu att begära hjälp från Örebro-polisen. Därefter träffar de företrädare från kommunen och begär in dokumentation.

– Hur lång tid det tar att utreda ärendet beror på hur komplicerat det är.

Nils-Eric Schultz tycker att det är bra när kommuner polisanmäler misstankar om mutor så att dessa kan bli utredda.

– Att kommunen agerar kan ha en viss avhållande effekt.

Riksenheten mot korruption

Riksenheten mot korruption handlägger samtliga brottsmisstankar om muta och bestickning i Sverige. Enheten handlägger också brottsmisstankar som hör nära samman med dessa brott.

Enheten håller också utbildningar om korruption, speciellt riktade till myndigheter, och har tagit initiativ till att bilda ett nationellt nätverk mot korruption.

På enheten arbetar fem specialiståklagare och tre ekorevisorer.

Mer läsning

Annons