Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren vill ha ännu mer tid

Totalt sju–åtta förhör har hållits med den mordmisstänkte 51-åringen.
– En del har varit korta, andra långa, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin.
I veckan kommer hon att begära mannen omhäktad.

Annons

På tisdag går häktnings-tiden ut för 51-åringen som misstänks för styckmordet på Eva Magnusson. Men det är nu klart att åklagaren kommer att begära förlängd utredningstid. Hur lång tid vill dock Helena Eckerrot Flodin inte säga.

Polisen har sänt tekniskt material för analys till bland annat Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Men analyssvaren dröjer.

– Det är lite frustrerande att det tar sådan tid. Men SKL har inte bara oss att jobba med, säger Eckerrot Flodin.

Det senaste förhöret med 51-åringen hölls i fredags. Det kan även bli aktuellt med ett kortare förhör under måndag eller tisdag, det vill säga innan häktningsförhandlingen hålls.

Åklagaren vill tona ned betydelsen av det förhör som hölls fredagen den 28 januari. Det beskrevs av polisen som det första stora förhöret. Men enligt henne skilde det sig inte nämnvärt från de andra förhören i utredningen.

Totalt har 51-åringen hörts sju–åtta gånger. Då ingår även de förhör som gjordes med honom innan han greps, det vill säga i egenskap av vittne.

Förhören har varit både korta och långa.

– Ofta är förhör inte så dramatiska och det är inte meningen att man ska knäcka folk. Man får exempelvis inte hålla uttröttande förhör utan matraster och vila.

– Förhör håller man för att få upplysningar eller för att få veta den misstänktes inställning till saker och ting.

Den tidigare ostraffade 51-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Han har inte ändrat sin historia på några väsentliga punkter, säger Eckerrot Flodin.

Anser du att utredningen går framåt?– Den rullar på som väntat.

Finns det en risk att tingsrätten beslutar att släppa honom fri?– Jag skulle bli väldigt förvånad i så fall. Och om jag trodde att han skulle gå fri skulle jag släppa ut honom.

Men har ni en plan för ett sådant beslut?– Det är klart att vi har. Oavsett vad vi tror måste vi alltid hålla öppet för olika scenarier.

Under den dryga månad utredningen pågått har polis och åklagare varit knapphändiga med informationen. Men Eckerrot Flodin håller inte med om den beskrivningen.

– I sådana här utredningar är man väl alltid tystlåten. Och vi har ingen anledning att hålla saker hemliga om de inte behöver vara det.

Hon understryker att det viktigaste är att vittnen inte påverkas av uppgifter som läcker ut.

Mer läsning

Annons