Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagarens trumfkort mot Adolfsbergsrånarna

(Uppdaterad: 08.56) Ett kvitto och övervakningsbilder från kassan på Julavaruhuset i Marieberg är åklagarens trumfkort i rättegången mot de åtalade, misstänkta för det brutala åldringsrånet i Adolfsberg förra hösten.

Annons

I rättegången som inleddes i går nekade de båda åtalade, en 24-årig örebroare och en 44-årig man från Göteborg, till rånet där två gamla kvinnor misshandlades brutalt, innan rånarna försvann med bytet, en väska med kvinnornas och deras två systrars besparingar, omkring 1,5 miljoner kronor.

- Min klient förnekar skuld och bestrider även skadeståndet, eftersom det inte är vitsordat att pengarna någonsin funnits, säger Leif Silbersky, 24-åringens advokat.

Även 44-åringen meddelar samma ståndpunkt genom sin advokat.

En av de båda överfallna kvinnorna dog strax efter överfallet. Hennes tre systrar är nu på plats i Örebro tingsrätt och möter där de tre åtalade, en 24-årig örebroare, en 44-årig göteborgare samt hans fru. Rättegången beräknas ta hela veckan.

Dagen innan rånet besökte en av de åtalade, en 44-årig man hemmahörande i Göteborg, Julabutiken och handlade handskar och buntband.

Inte vilka buntband som helst. De två gamla kvinnorna påträffades brutalt misshandlade och bundna med buntband av en lite speciell typ.

Polisen spårade buntbanden till Julabutiken och efter kontroll av övervakningskamerorna där hittade man bilderna som visar den misstänkte 44-åringen i kassan, tillsammans med sin fru som bor i Örebro.

Hon är också misstänkt för att vara inblandad i rånet och fanns bland de åtalade i rätten när rättegången inleddes på måndagen.

En undersökning på Statens kriminaltekniska laboratorium styrker att buntbanden på brottsplatsen och de som säljs i Julabutiken är av samma typ.

Det var 25 oktober i fjol som två gamla systrar överfölls i sitt hem i Adolfsberg. I lägenheten bodde ytterligare två systrar som inte var hemma vid rånet. I samband med överfallet försvann en väska med systrarnas livslånga besparingar. Omkring 1,5 miljoner kronor.

En av de båda överfallna systrarna dog på sjukhus strax efter rånet. Åklagaren har inte kunnat bevisa att dödsfallet beror på rånöverfallet, även om de båda kvinnorna fick omfattande skador.

Trots att polisen inte funnit någon som helst teknisk bevisning mot de åtalade i lägenheten i Adolfsberg har åklagaren fyra misstänkta. Tre av dem – en 24-årig örebroare, en 44-årig göteborgare och hans fru som bor i Örebro – fanns på måndagen på plats i rättsalen i Örebro tingsrätt, misstänkta för grovt rån, respektive medhjälp till grovt rån.

Den fjärde misstänkte, bror till 44-åringen är spårad till Holland och begärd utlämnad till Sverige. Men åklagaren väntar ännu på ett avgörande i holländsk domstol.

Alla nekar

Alla tre åtalade nekar till att de är skyldiga till rånet och skadeståndet på sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

Systrarna berättar hur de levt ett stillsamt och sparsamt liv och varje månad lagt undan den största delen av sin pension, under många år. De uppger att de haft mellan 300 000 och 400 000 var i den gemensamma gömman i väskan som rånarna tog.

Kammaråklagare Anna Maria Larsson bygger bevisningen på vittnesuppgifter och omfattande genomgång av de åtalades mobiltelefontrafik, avlyssning, bilder från övervakningskameror och kontroll av deras ekonomi.

Bland annat visar mobiltrafiken hur den misstänkta i Holland kom till Örebro vid tiden för rånet och att de misstänkta både träffats och rört sig i området där rånet begicks.

Den åtalade 24-åringen köpte dagen efter rånet två märkesjackor för 9 000 kronor i kontanter till exempel.

Åklagaren berättar också att de åtalade planerat en liknade kupp mot en äldre kvinna i Göteborgstrakten. Där hann dock några andra rånare före.

Polisen bevakade dagens rättegång mot de misstänkta Adolfsbergsrånarna.

Mer läsning

Annons