Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på platser i förskolan

– Vi kommer att lösa det, men föräldrar kanske inte får vad de hade önskat från början, och för en del kan starten bli några dagar senare, säger programchefen Marie Holm.

Annons

Augusti. Det är den månad du ska sikta på om du vill ha störst chans att välja förskola. Då börjar 6-åringarna i förskoleklass på skolan och de större barnen flyttar ofta till storbarnsavdelningen.

På vårterminen är det ofta svårare att få en förskoleplats. I år är det värre än vanligt.

Det behövs 395 nya platser efter årsskiftet, enligt Andreas Ernestam som är lokalstrateg för både skolor och förskolor i Örebro kommun. Nu jobbar kommunens planerare febrilt med att skaka fram både tillfälliga och långsiktiga lösningar.

– Vi tror att vi ska kunna lösa det, säger Andreas Ernestam.

Men varför blir det så här bråttom? Det kan väl inte vara okänt för kommunen hur många barn som finns?

Programchefen och lokalstrategen ger flera förklaringar. En förklaring är att människor flyttar och att planerarna gissar fel.

– Vi behöver bli bättre på att göra prognoser, säger Marie Holm som är programchef för förskolor och skolor i Örebro.

En annan förklaring är att det tar tid att bygga nya förskolor. Det kan ta 2–3 år innan en planerad förskola står färdig.

– Det går fortare att producera barn än lokaler, konstaterar lokalstrategen Andreas Ernestam.

Men det främsta skälet är antagligen att kommunen inte har någon marginal.

– En stor del av förklaringen är att vi har varit så kostnadseffektiva. Därför har vi inte haft luft i systemet, säger Marie Holm.

Det här är medvetet. Tomma platser kostar. Därför vill man fylla alla platser. Konsekvensen är att systemet blir känsligt när byggprojekt inte följer planerna. Och det är det som har hänt nu i januari.

– 15 avdelningar skulle ha varit klara vid årsskiftet. De är försenade och blir i stället klara under våren, säger Marie Holm.

I Sörbyängen byggs till exempel en ny förskola som skulle ha varit klar nu. Det lovade politikerna redan hösten 2009. Men bygget har blivit försenat.

Just nu jobbar en grupp på kommunen med att ta fram en standardmodell för hur en förskola ska se ut. På så sätt kan byggprocessen bli snabbare. Dessutom diskuteras nya former för att upphandla byggprojekt så att det inte ska ta lika lång tid.

Marie Holm säger att hon förstår att det är jobbigt för de föräldrar som inte får besked om ett exakt datum i tid.

– Vi beklagar. Vi gör verkligen vad vi kan.

Mer läsning

Annons