Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut kris för USÖ-kirurgen

Det är kris på kirurgkliniken på USÖ. Nu är situationen så allvarlig att facket varna för att fler vårdplatser måste stänga – och det snabbt. Arbetsgivaren har nu en vecka på sig att försöka hitta lösningar på problemet.

Annons
Kris. Kirurgen på USÖ har sjuksköterskebrist och måste kanske stänga ännu fler vårdplatser.Arkivfoto: Veronika Ljung-Nielsen

Kirurgkliniken på USÖ har haft sjuksköterskebrist en längre tid. Allt fler väljer att sluta och söka andra arbeten, samtidigt har man svårt att rekrytera nya. I augusti slog man ihop två avdelningar och drog in 12 vårdplatser, allt för att underlätta för de sjuksköterskor som är kvar. Men den senaste månaden har problemen bara blivit värre.

Nu fattas det sjuksköterskor på tio heltidstjänster, och det bara på en avdelning. Skyddsombuden för Kommunal och Vårdförbundet har därför lämnat i en skrivelse till arbetsgivaren där man menar att något måste göras. Arbetsgivaren har en vecka på sig att komma med några förslag, sedan går ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

– Ett sätt att lösa det här åtminstone kortsiktigt är att stänga exempelvis ytterligare sex vårdplatser, säger Karin Franzén, skyddsombud för Kommunal. Det innebär att man måste stryka operationer, och det är ju förfärligt men vi måste kunna ta hand om de patienter vi har och ge dem rätt vård.

Varför stannar inte sjuksköterskorna på kirurgen?

– En del slutar på grund av arbetstyngden, andra för att de inte fått den lön de begärt, samtidigt finns det inga att rekrytera. Jag tror man måste se över hela löneutvecklingen, och arbetstiderna, säger Karin Franzén.

Hon berättar att arbetssituationen skrämmer bort många unga och nya. Arbetssituationen på kirurgen har gett flera anställda stressymptom, som illamående och mag- och huvudvärk.

Från arbetsgivarens håll är man medveten om problemen, samtidigt tycker man att man har gjort mycket för att förbättre situationen.

– Vi har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor, och det har vi haft under en tvåårsperiod, berättar klinikchef Göran Wallin. Vi har därför dragit ner på antalet vårdplatser och det här har fungerat fram till mitten av november, sedan har arbetsbelastningen blivit tyngre igen.

Vad gör ni nu?

– På måndag har vi en heldag med avdelningschefer och klinikledning för att se hur vi ska lösa det här. Vi har också tagit in en utomstående konsult som kan se på det här med nya ögon.

Kommer ni stänga fler vårdplatser?

– Vi måste titta på det här tillsammans med andra kliniker, om vi bara stänger skjuter vi över problemen på någon annan.

Påverkar det här patienterna?

– Det har det inte gjort, de som är här får god vård, men tillgängligheten kan bli sämre. De som bedöms som mindre prioriterade får vänta, säger Göran Wallin.

Problem en längre tid

 USÖ har haft svårt att få tag i sjuksköterskor en längre tid. I augusti berättade NA att sjukhusets två största kliniker, medicin och kirurgen, fick dra ner rejält på antalet vårdplatser. På medicinkliniken stängde 14 vårdplatser, på kirurgen 12.

Sjuksköterskebristen beror, enligt facket, på för låga löner. Sjuksköterskorna väljer helt enkelt att arbeta någonstans där de får bättre betalt.

Nu har situationen blivit så ansträngd på kirurgkliniken att fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet lagt en så kallad 66A. Det är en mildare variant av skyddsstopp där arbetsgivaren får en tid på sig att lämna besked om hur man tänker ta itu med problemen. Om facken inte är nöjda med de åtgärder arbetsgivaren presenterar kan de sedan gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons