Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alaa Idris (S) åker påstudieresa till Egypten

Socialdemokraten och örebroaren Alaa Idris åker till Egypten i dag.
– Vi vill lyssna och lära, bland annat hur de lyckas nå ut till så många via sociala medier, säger hon.

Annons

Alaa Idris är internationellt ansvarig för Socialdemokraterna i länet. Hon reser till Egypten tillsammans med en grupp socialdemokrater, bland annat Ulf Carmesund, internationell ledare i Broderskap. I delegationen på fem personer talar Alaa och två till arabiska.

Många möten

–Vi har många möten inbokade. Vi kommer att träffa unga, kvinnogrupper och koptiska kyrkan bland annat, berättar Alaa Idris. Kanske kommer hon också att hinna träffa sina två kusiner som studerar i Kairo. Alaa Idris är född i Eritrea, grannland till Egypten, men det är första gången hon besöker Egypten.

– Ett land som lyckats avsätta en diktator – allt är möjligt där.

Hon är optimistisk, men också realist. Egypten har lång väg att gå. Det tar tid att bygga upp politiska partier och andra demokratiska plattformar som till exempel regering, riksdag och ett fungerande rättsväsende.

I och med att Egypten inte haft demokratiskt styre måste allt göras från grunden. Det finns en lång rad stora utmaningar, bland annat:

Utmaningar

Kvinnoförtryck där kvinnor till exempel har svårt att röra sig utomhus utan att bli trakasserade, utbredd korruption och stor polisbrutalitet.

– För hundra år sedan kunde ingen tro att Sverige skulle befinna sig där vi är idag. Allt är möjligt som sagt, säger Alaa Idris.

Hon är nyfiken på hur de unga, drivande bakom revolutionen lyckades mobilisera så många via internet. Där hoppas hon kunna lära mycket. Hon nämner en facebookgrupp med över en miljon medlemmar som ett exempel.

Nästa fredag ska hon vara med på Tahrirtorget under demonstrationerna. De har fortsatt att genomföras varje fredag.

Sedan är det dags att återvända till Sverige. Resan varar en vecka.

Läget i Egypten

De väpnade styrkornas högsta råd, militärerna som nu styr Egypten, utgörs av 18 militärer av hög rang och leds av försvarsminister Mohamed Hussein Tantawi.

I fredags meddelade rådet att en folkomröstning om ändringar i den egyptiska författningen kommer att hållas den 19 mars. (TT)

Mer läsning

Annons