Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre bjuds på sommarutflykt

Äldre på kommunens boenden ska få en chans att göra en utflykt och de ska dessutom kunna få det lite finare på gården utanför. Det är en del i kommunens extra satsning i sommar.

Annons

Kommunen har fått in massor av tillfälliga pengar. En liten del av pengarna, 11,5 miljoner kronor, är redan tingade. Vad som ska ske med resten beslutar man om när tilläggsbudgeten tas den 22 juni.

– De här pengarna är egentligen bara tillfälliga i år, så det är inte pengar som vi kan göra personalförstärkningar för, säger Lena Baa-stad (S).

Satsning på barnfamiljer

Fem miljoner används till en satsning på barnfamiljer med försörjningsstöd. Det är fler anställningar till ungdomar och till långtidsarbetslösa samt yrkesutbildningar.

– Det handlar om jobbskapande insatser för det tror vi ändå är den viktigaste delen för att få barnfamiljer ur barnfattigdom, säger Lena Baastad.

Det blir även ett så kallat sommarpaket på 6,5 miljoner kronor. Här ligger utökningen av feriepraktikplatserna med. Det plussas på med 400 platser till 1 900. Man lägger även 1,2 miljoner kronor till fritidsaktiviteter. Det kan exempelvis vara kollo, utflykter, kurser, sommaröppet på fritidsgårdar och liknande.

Bad och danskurs

– Det handlar om att man ska få göra något som en familj, att kunna säga till barnen att i morgon ska vi åka iväg och bada, åka på danskurs eller vad man nu ska göra. Det är både riktat mot barnen och familjerna, säger Lena Baastad.

– Vi kommer att gå ut med brev till alla föreningar. För vi har många föreningar som gör mycket redan i dag och som skulle vilja göra mer, men som vi tyvärr inte har kunnat bejaka tidigare, säger Behcet Barsom (KD).

Man utökar även kvällarna med trygghetsvärdar eller ordningsvakter i city med en dag, vilket kostar 350 000 kronor. Troligen blir det onsdagar, men det är inte klart ännu. Dessutom görs en riktad satsning på äldre.

– Det är på vård- och omsorgsboenden och det tycker jag är jättekul. Det är en miljon till att göra riktade insatser för att äldre ska få komma ut på extra utflykter och en miljon till att rusta utomhusmiljön för äldre, säger Rasmus Persson.

Satsningen

6,5 miljoner: till utflykter för dem som bor på vård- och omsorgsbeonden och för att fixa till uthomhusmiljön för dem, fritidsaktiviteter för barn och familjer, ferieplatser för unga och en dag extra med ordningsvakter i city.

5 miljoner: till barnfamiljer med försörjningsstöd, anställningar för långtidsarbetslösa och yrkesutbildningsplatser.

Mer läsning

Annons