Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol i parken - OK

Det är inte straffbart att dricka på offentlig plats i Örebro, och spriten kan inte hällas ut av polis. Det beror på en lucka i de lokala ordningsföreskriften, som kommunen nu jobbar för att ändra så fort det går.

Annons

Det råder enligt de lokala ordningsföreskrifterna förbud mot att dricka alkohol på offentlig plats i Örebro kommun. Det skulle göra att polisen kan bötfälla folk som dricker och hälla ut spriten. En dom i tingsrätten förra året visar dock att föreskrifterna inte är tillräckligt specificerade för att kunna gälla.

– Det finns två delar i den lokala ordningsföreskriften. En där man jämställer vissa platser med offentlig plats och där har vi en väldigt noga uppräkning, och sedan har man tagit ett helhetsgrepp och sagt att på offentlig plats får inte alkohol förtäras, säger Pernilla Wikström Pehrson, stadsjurist.

Ett sånt svepande helhetsgrepp kan man dock inte använda.

– Den dom som ligger till grund för det här är gammal 1997, där Regeringsrätten slog fast att det här är ett för stort område. Sedan har de flesta kommuner haft samma skrivning i de lokala ordningsföreskrifterna som Örebro, men i och med senare domar har man fått ögonen på att det måste ändras, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Det går alltså inte att bara skriva offentlig plats i Örebro utan att notera vad som menas med det om reglerna ska gälla.

– Vi har varit utan regelverk där ett tag, konstaterar Leif Andersson, chef spaningsgruppen på närpolisen.

Finns det alltså inget förbud att förtära sprit, vin eller öl på offentlig plats i Örebro?

– Nej, egentligen inte, säger Leif Andersson.

Polisen kan med hänvisning till polislagens 13 paragraf flytta på personer som stör ordningen. Men de får inte hälla ut spriten och det går inte att bötfälla någon som de lokala ordningsföreskrifterna ser ut i dag.

– Det har varit mer verkningsfullt när de ser annorlunda ut. Det är inte så roligt att få alkoholen här utslagen och att man dessutom begår ett brott och kan få böter, säger Leif Andersson.

Tillsammans med polisen har kommunen tagit fram en karta där det tydligt framgår var de lokala ordningsföreskrifterna ska gälla. Tekniska nämnden beslutade om ändringen på torsdagen, men i slutändan är det kommunfullmäktige som måste besluta om dem. Det blir på sammanträdet den 20 juni. Polisen hade helst haft ändringarna snabbare än så.

– Ja, i går. Vi har försökt att påskynda det eftersom det är ett bra verktyg för oss att få bort sådana som inte ska sitta och störa bland andra på stan, säger Leif Andersson.

Karta över områden i Örebro där förtäring av alkohol kommer att vara förbjudet.

Fakta

En ändring i 15 § av de allmänna lokala ordningsföreskrifterna när det gäller förtäring av alkohol på offentlig plats är av stor vikt för polisen, som kan ingripa på ett mer verkningsfullt sätt då.

Sprit, vin och starköl får enligt den föreslagna ändringen inte förtäras på offentlig plats inom det område som visas på kartan. Den generella bestämmelse som finns i dag är inte laglig.

Mer läsning

Annons